Poslanec Jiří Skalický k hlasování o důvěře vládě

19. 8. 2010

Pane poslanče, podpořil jste vládu, která má silný mandát 118 hlasů. Strana TOP 09, za kterou jste do sněmovny kandidoval, je vládní stranou. Na co jste myslel, když jste hlasoval?

Přál jsem si, aby práce koaliční vlády byla úspěšná. S ohledem na významné úspory ve státním rozpočtu půjde o velmi náročnou práci při prosazování změn. Myslel jsem i na to, že podporou nové vlády jsme vyslali dobrý signál do zahraničí. A to jak politicky, tedy v rámci struktur EU, tak i pro investory.

Pokud bych měl sdělit svůj pocit z  diskuzí ve sněmovně před samotným hlasováním, pak jsem si v duchu říkal: „Pojďme řešit problémy a ne hned na začátku neefektivně diskutovat.“

 

Vládní koalice to nebude mít jednoduché, bude prosazovat a už prosazuje velké úspory, které se dotknou oblasti dopravy i školství. Zatím se příliš nehovoří o zdravotnictví. Co by se v této oblasti mělo, podle Vás, nejdříve odehrát?

Ministerstvo zdravotnictví by mělo v rámci odborné diskuze doporučit, co je standardní a co nadstandardní péče a na tomto základě řešit další kroky. Dále by mělo provést revizi stávajícího stavu ve financování zdravotní péče a hledat možné úspory a rezervy. Určitě by mělo podrobit kontrole využití nákladné přístrojové techniky a její efektivity. Tento proces se týká nejen nemocnic přímo řízených ministerstvem, ale měla by jej realizovat i zdravotnická zařízení v majetku krajů či měst.

Prostor pro úspory si lze představit i v oblasti lékové politiky, nikoliv však na úkor pacientů. Mám na mysli celý systém cenotvorby léků a jednání s farmaceutickými firmami.

Následně je možné posoudit možnosti spoluúčasti pacientů.“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme