Poslance v Turecku šokoval zátah na opozici

24. 11. 2016

Do země přiletěli v neděli, zrovna když turecká policie udělala velký zátah na opoziční poslance z prokurdské Lidové demokratické strany (LDS) a 11 z nich pozatýkala.
„Když jsme tam dorazili a zjistili, co se děje, tak jsme stáli před rozhodnutím, zda cestu nezrušit a nevrátit se domů na protest. Nakonec jsme zůstali s tím, že na jednáních vyjádříme svůj názor, že to nepovažujeme za demokratické,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Jiří Skalický.
Když se setkali s vládními politiky, slyšeli vždy stejné věty. „Bylo to jak přes kopírák. Vždy nám četli z papíru, že poslanci nebyli zatčeni kvůli politickým názorům, přestože jsou navázáni na prokurdskou stranu,“ uvedl Skalický.
Poslanci LDS byli zatčeni proto, že se nedostavili k podání vysvětlení, a u některých prý byly nalezeny zbraně v autech. ;dodal Skalický.
Zatčení poslanci patřili do skupiny zhruba 150 tureckých zákonodárců, které letos na jaře vládní většina zbavila zákonem imunity.
Jeho slova potvrdil poslanec ČSSD Václav Klučka. Právu řekl, že cíl cesty byl zjistit víc o migrační politice a obranné spolupráci.
„Na to nezbyl vůbec čas, protože všichni úředníci, se kterými jsme se potkali, měli připravený výstup, ve kterém obhajovali postupy Erdoganovy vlády po nezdařeném puči 15. července,“ řekl Klučka.

K zatčeným je nepustili

Čeští poslanci se na každém jednání ptali po situaci zatčených poslanců a požádali, zda je mohou ve vězení navštívit. „Řekli nám, že můžeme pouze oficiálně o návštěvu požádat, ale vyřízení povolení trvá více než měsíc,“ poznamenal poslanec Skalický.
Mimo program se jim podařilo setkat se s představiteli LDS v parlamentu.
„Podle nich jde o účelové využití situace k oslabení opozice a zastrašení lidí,“ řekl poslanec Skalický. Dodal, že členové LDS odmítají napojení na PKK, protože sami ji považují za teroristickou. Podle českých poslanců se Turecko jednoznačně mění v autoritativní prezidentskou republiku. „Používají tam nedemokratické způsoby proto, aby dosáhli svého. Demokracie tam je, ale je oklešťována a kdo ví, kde to skončí,“ posteskl si Skalický. Dodal: „S určitou nadsázkou jsme to přirovnali k době normalizace, která zavládla u nás po roce 1968.“
„Měl jsem z toho velmi špatný pocit. Těžko se tam bude těm lidem žít,“ uvedl Klučka. Dodal, že se obává, že Turecko se odvrátí od Evropy k Rusku.
„Na jeho území je přes tři a půl miliónu uprchlíků a mám pocit, že po domluvě s Ruskem je nám budou posílat do Evropy,“ dodal Klučka.

Oldřich Danda - Právo

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme