Skalický (TOP 09): Uděláme z pardubického regionu další Silicon Valley

25. 9. 2015

Silicon Valley je světovým centrem počítačového a technologickému průmyslu. S trochou nadsázky by však mohlo získat konkurenta jménem Pardubický kraj. Právě pardubická aglomerace je velkou měrou zaměřena na vývoj, výzkum a produkci elektrotechniky, energetiky i informačních technologií. Potvrdila to i výstava ElectroTechnika & IT, která se v Pardubicích koná od 24. do 26. září.

Partnerem výstavy jsou společnosti ERA a.s., Tesla a.s., Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice a také Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice. Tito partneři už naznačují, že obor elektrotechniky a IT má v regionu budoucnost. „Tento obor je tak rychle a tak progresivně se rozvíjející odvětví, že je nutné vytvářet stále nové a progresivní technologie. S tím souvisí i nutnost vychovávat nové generace odborníků, vychovávat si kvalifikované pracovní síly v oboru. Důležitá je i výzkumná kapacita na elektrotechnické fakultě zdejší univerzity,“ říká poslanec Jiří Skalický (TOP 09), který se slavnostního otevření výstavy také zúčastnil. „Potvrdil jsem si tu, že Pardubice a okolí jsou díky velkému množství firem v oboru a také vzdělávání na úrovni středních a vysokých škol, jedinečnou aglomerací nejen v České republice, ale možná i ve světě. Ono to přirovnání k americkému Silicon Valley zas tak vzdálené být nemusí,“ dodává Jiří Skalický, který dlouhodobě podporuje nejen firmy v oboru, ale také všechny formy vzdělávání. „Musíme si vychovávat kvalifikované odborníky, ale také je udržet v regionu. Nabídnout jim kvalitní zázemí na trhu práce, ale i podmínky pro život v našem městě a kraji,“ je přesvědčen poslanec Skalický.

V regionu působí celá řada firem, které navázaly nejen na historii pardubické Tesly, ale i dalších vyhlášených podniků. Sídlí tu společnosti, které produkují špičková zařízení jako jsou různé komunikační systémy, radary, ale i zabezpečovací zařízení apod. Tyto firmy jsou úspěšné nejen na tuzemských, ale i zahraničních trzích.

TOP 09 Pardubice

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme