× Pohněme s tím. Společně!

Pardubice se zbarvily do modra, podpořily autisty

10. 4. 2017

Projekt "Mám svůj svět, ale mám vás rád" se v Pardubicích koná už pátým rokem. Po celý duben krajská metropole ožívá akcemi a aktivitami v rámci Světového dne porozumění autismu. Do programu se tradičně zapojuje i Jiří Skalický, který je už dlouhá léta patronem třídy autistických dětí v centru Lentilka. Jednou z prvních akcí byl Modrý průvod, který vyvrcholil tradičním vypouštěním balonků.

Modrému průvodu předcházel modrý volejbalový turnaj či akce "Rozsviťme se  modře", kdy se celá řada budov zahalila do modré barvy. Proč do modré? "Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření. A to je právě  jedna z oblastí, která autistům činí největší potíže," vysvětluje Jiří Skalický.

Na Modrý průvod ještě v následujících dnech navážou dny otevřených dveří v zařízeních věnujících se autistům a handicapovaným, konat se budou odborné konference a semináře a  otevřeno bude nové kontaktní místo Rodinného integračního centra. "Často hovoříme o tom, že autismus je postižení, které není vidět. Projevuje se různě, třeba i projevy, které veřejnost vnímá jako "nevychované dítě". A přitom právě toleranci potřebují rodiny s autisty nejvíc. Dětí s poruchou autistického spektra stále přibývá, a proto jsem rád, že přibývají centra, která nejen autistům samotným, ale i jejich rodinám pomáhají," dodává Jiří Skalický s tím, že pro péči o autisty je důležité i včasné odhalení potíží.

V České republice na deset tisíc narozených dětí připadá patnáct až dvacet dětí s autismem.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: