Flora má velké plány: modernizaci výstav, opravu dalších pavilonů i začlenění Áčka do kulturní mapy města

19. 2. 2014

Áčko ožije: kromě výstav i kulturou či sportem


Olomouckému výstavišti se blýská na lepší časy. Alespoň to tak vypadá podle plánů jeho vedení. "Nejdůležitějším krokem byla rekonstrukce pavilonu A. Tu máme za sebou a je teď na nás, jak s ním naložíme," říká místopředseda představenstva Výstaviště Flora Aleš Jakubec. Nijak se přitom netají myšlenkou na zapojení pavilonu do společenského života ve městě. "Jestliže dříve byla jeho vytíženost okolo šedesáti dnů v roce, teď to musí být rozhodně více. Chtěli bychom nabídnout prostory univerzitě a další institucím; je tu obrovská škála možností, co se tu dá dělat. Ať už to budou koncerty, přednášky, plesy, taneční soutěže nebo sportovní akce: dovedu si tu představit třeba stolní tenis, nebo i v Olomouci hodně populární kickbox…" zmínil Jakubec a nastínil svou ideu konkrétněji: "Chtěl bych, aby se tu něco dělo skoro pořád; aby si sem lidé zvykli chodit automaticky, že tu vždy něco najdou. Zkrátka, aby se pavilon stal běžnou součástí společenského života Olomouce." Předpoklady k tomu budova má. Při její rekonstrukci se totiž myslelo i na akustiku. "Klidně by se tu mohly konat i větší koncerty, protože to je jeden z největších sálů ve městě," doplnil Jakubec. Vedení výstaviště již usiluje i o pořádání kongresů a sympózií. Atraktivní je pak pavilon i pro konání nejrůznějších plesů. 
Zvýšení návštěvnosti bylo i jednou z podmínek dotace, ročně by totiž mělo navštívit pavilon zhruba čtvrt milionu lidí.

Na terasu se možná vrátí restaurace

Jednou ze smutných stránek rekonstrukce byl konec legendární restaurace Áčko. Na terasu by se ale podobné zařízení mělo v budoucnu vrátit. Vedle pavilonu vyrůstá administrativní budova, v ní bude mít Flora kanceláře, přestěhuje se sem třeba také Svaz květinářů a floristů ČR. A vznikne tu i nová dvoupatrová restaurace. "Současně řešíme, zda by nějaké zařízení podobné někdejší restauraci Áčko nemohlo vzniknout přímo na terase pavilonu, kde je pro to vyhrazen prostor. Už jsme zadali projektantovi, aby navrhl možné řešení," prozradil Jakubec. Terasa by se ale dala využít k mnoha dalším účelům. "V létě by se tu například mohly konat menší koncerty nebo divadelní představení," poznamenal Jakubec.

Flora Olomouc
Vrátí se výstavě Flora dávná sláva?
Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Změní se i výstava Flora?

Tradiční výstava Flora byla už několik let terčem značné kritiky kvůli klesající úrovni a zvyšujícímu se počtu stánků se zbožím, které s posláním výstavy vůbec nesouviselo. Až bude nový pavilon, všechno se změní, slibovali politici i vedení společnosti. Teď je hlavní pavilon dokončen a zatěžkávací zkouškou bude dubnová jarní etapa Flory. "Předpokládáme, že se zvýší počet vystavovatelů, přece jen, když je něco nové, láká to. Určitě bude ale potřeba trochu změnit přístup, jakým se výstavy připravují. Máme moderní pavilon, takže si nemůžeme dovolit archaický styl. Určitě chci usilovat o to, aby se tohle změnilo k lepšímu," slíbil Jakubec. Konkrétní řešení podle něj přinese hlavně praxe. Stánky ovšem z výstav nezmizí. Pro výstaviště jsou totiž cenným zdrojem příjmů, které odjinud nezíská. "Záměrem nového ředitele je umístit stánky v samostatné části výstaviště, s dobrou dopravní obslužností tak, aby nenarušovaly hlavní expozici a návštěvníci se mohli rozhodnout, zda tyto stánky navštíví, či nikoliv. Mezi výstavami by se toto místo mohlo proměnit v zahradní centrum, farmářské trhy, nebo květinovou burzu. Je to však dlouhodobější záměr a v současné době není reálné, že by na Floře stánky nebyly. Znamenalo by to zásadní výpadek příjmů v řádech milionů, které jsou nezbytné pro realizaci výstav. Tento finanční výpadek by se mohl projevit na celkové úrovni výstav a mohl by i působit potíže se splácením úvěrů spojených s modernizací výstaviště" vysvětlil Aleš Jakubec.
Flora se ale pomalu chystá i na další opravy. Zasloužily by si je totiž i všechny zbývající pavilony. "Určitě se do nich chceme pustit. Měly by projít celkovou modernizací i jakýmsi prosvětlením. Určitě to bude náš další krok, teď řešíme, kde na to seženeme peníze," uzavřel výčet plánů Jakubec.

Autor: Jan Procházka

Zdroj: www.olomouc.cz

RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D., radní města Olomouc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme