Jakubec: Olomoucké Horní náměstí je v podstatě velký kruháč

12. 9. 2019

Mnohý turista se na olomouckém Horním náměstí rád kochá okolím, prochází se tam, jak se mu zlíbí a moc nesleduje dopravu. Je přece v pěší zóně. Bohužel se však současně nachází na obrovské okružní křižovatce. A s tím je spojena řada konfliktních situací a dopravních problémů. Například cyklisté zde „nesmějí“ jezdit do protisměru. Znáte někoho, kdo by na kole objížděl celé Horní náměstí, aby se dostal například ze Ztracené ulice na Dolní náměstí? Navíc po ne úplně komfortním povrchu?

Co je však mnohem horší je zcela zásadní překračování rychlosti a neuvěřitelné množství aut, které nerespektují přednost chodců. Tří až čtyřnásobné překročení maximální rychlosti 20 km/hod zde bohužel není výjimkou. Pěší zóna nesmí sloužit k průjezdům a ke zkracovaní cest aut po městě.

"Tohle všechno jsou hlavní důvody, proč jsem jako věcně příslušný náměstek nechal zadat studií, která měla navrhnout možná řešení," vysvětluje Aleš Jakubec. "S výsledky studie jsem asi před rokem seznámil jednotlivé zastupitelské kluby. Jsem rád, že se současné vedení města již s projektem seznámilo a že ho bude posunovat k realizaci. Návrhů ke zklidnění dopravy v Olomouci jsme nechali zpracovat více. Doufám tedy, že se stejně dobře postaví město například i ke studii architektů měnící náměstí Republiky z parkoviště na plnohodnotné náměstí," dodává Jakubec. 

Další informace se můžete dočíst zde: 

http://www.olomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/24302

 

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme