Žehnání pramenů v Lázních Slatinice a výstup na Velký Kosíř

17. 5. 2014

V sobotu 17. 5. proběhlo při bohoslužbě a následné akci žehnání pramenů v Lázních Slatinice. Tyto léčebné lázně s přírodním pramenem středně mineralizované vody s obsahem sirovodíku se zaměřují na léčbu pohybového aparátu, nemocí onkologických, nervových a kožních. Historie lázní nacházejících se zhruba 10 km od Olomouce i Prostějova sahá až do 16. století. Již v roce 1580 proslulý moravský lékař Tomáš Jordán z Klausenburka označil zdejší prameny jako léčebné. V archívech pánů z Lichtenštejna bylo nalezeno podání, kterým kníže v roce 1685 dovolil zřízení lázní. V roce 1714 měly lázně 7 pokojů, současnou ubytovací kapacitu tvoří ve 3 lázeňských domech cca 160 lůžek.

Po akci žehnání pramenů, která byla doprovázená krojovanými soubory, jsme s cca dvacítkou TOPáků vyšli na nedaleký Velký Kosíř (442 m n. m.), jehož jméno prý pochází z protáhlého tvaru, který připomíná kosu. Pro svou nápadnou polohu v rovinaté krajině Hané bývá humorně nazýván "Hanácké Mont Blank“. Na vrcholu kopce je mohyla na památku Františka Palackého a 25 m vysoká rozhledna, která byla dostavena cca před rokem. Na západním úpatí Kosíře je památník čtyř letců, kteří zde zahynuli při havárii vrtulníku v roce 1998.