Zákon o Národním parku Šumava

Komentář Prof. Bořivoje Šarapatky

14. 5. 2013

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR jsou nyní dva návrhy zákona o NP Šumava – návrh Plzeňského kraje a vládní návrh. Jedná se o problematiku v poslední době značně diskutovanou, k níž je i řada dotazů. 
Již při zahájení projednávání návrhu Plzeňského kraje jsem si byl vědom nedostatků tohoto návrhu a dále skutečnosti, že v brzké době budeme jednat i o vládním návrhu. Proto jsem navrhl jeho zamítnutí v 1. čtení. Toto zamítnutí neprošlo a zákon je nyní projednáván ve výborech. S cílem objasnění různých názorů na danou problematiku jsem uspořádal 2. 5. v Poslanecké sněmovně seminář na toto téma, jehož se zúčastnilo cca 70 odborníků z různých oborů, starostové obcí a 12 poslanců z různých politických klubů. Nyní bude tento návrh zákona projednán ve výboru životního prostředí. 
V minulém týdnu bylo ve sněmovně zahájeno projednávání vládního návrhu zákona. V této souvislosti jsem na plénu vystoupil s tím, co mně na návrhu zákona vadí a že bude na finální verzi nutné ještě dosti pracovat, a to bud na ministerstvu (pokud bude vrácen k přepracování) nebo ve výboru životního prostředí. Při hlasování jsem podpořil návrh, aby byl zákon vrácen k přepracování ministerstvem (to neprošlo) a dále jsem se zdržel hlasování o zamítnutí (zákon se tedy dostal do výborů – stejně jako návrh Plzeňského kraje – kde bych rád předložil pozměňující návrh projednaný i s vědeckou obcí) Při dalším hlasování jsem byl proti zkrácení doby na projednávání ve výborech, neboť jsem přesvědčen o tom, že je na úpravy nutný delší čas než 30 dnů.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme