Vrácení synů má řešit český soud

11. 12. 2017

Kauzu Evy Michalákové a jejích synů, které jí a jejímu tehdejšímu manželovi před šesti lety odebraly norské úřady, bude znovu řešit Okresní soud vHodoníně. Případ mu po odvolání vrátil zpět Krajský soud v Brně.
Michaláková se domáhá vrácení synů. Podle krajského soudu českým dětem nemůže být v České republice odepřena soudní ochrana s odkazem na cizí rozhodnutí. Případ se k brněnskému soudu dostal poté, co v červnu hodonínský okresní soud podruhé zastavil řízení, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů. Prvoinstanční soud tehdy norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde mají chlapci obvyklý pobyt. Michaláková se odvolala.
Nyní brněnský krajský soud konstatoval, že dětem nemůže být upřena soudní ochrana pouze s odkazem na cizí rozhodnutí. Cizí soudní rozhodnutí, která nebyla u nezletilých uznána ve zvláštním řízení, nemají vČR žádné právní účinky, uvádí usnesení. „Odvolací soud se již podruhé jednoznačně zastal Evy Michalákové a jejích dětí a naopak odmítl dosavadní argumentaci Okresního soudu vHodoníně a Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Státní občanství je pro soud rovnocenné kritérium s obvyklým pobytem. Soud vlastně natvrdo říká, že případy českých dětí patří k českým soudům,“ shrnula v tiskové zprávě obecná zmocněnkyně Evy Michalákové Jitka Chalánková. Právníci Michalákové se obrátili na hodonínský soud kvůli upravení péče o děti po rozvodu rodičů před třemi lety.

Děti vyrůstají u pěstounů

Michaláková žádala o svěření synů do své péče. Soud ale poprvé v roce 2015 řízení zastavil s tím, že se záležitost řeší v Norsku.
Norská sociální služba odebrala rodičům dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida na jaře 2011, a to kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Předloni norské úřady rozhodly o zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Letos v létě se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Zdroj:Lidové noviny

Datum vydání:9.12.2017

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme