Strany zbrojí na volby. Opozice oznámila vznik stínové rady

28. 3. 2018

Stínovou radu má po pondělku město Prostějov. K té současné, složené ze zástupců ČSSD, KSČM a hnutí PéVéčko, ji založili představitelé většiny opozičních stran.

"Osmičlenná rada by chtěla být podle svého neoficiálního předsedy Aleše Matyáška více slyšet.
„Chceme prezentovat naše často společné názory ne pouze jednotlivě, ale společně,“ uvedl například na pondělní tiskové konferenci.
Na ní se představili jednotliví členové, vesměs opoziční zastupitelé. Lidovečtí politici však chyběli.
„Zatím jsme s nimi o tom nejednali, prostor na spolupráci tam ale je,“ uvedl Aleš Matyášek.

Na jaká témata zacílí?
Společně s kolegy pak také prozradil některá témata, kterým by se stínová rada chtěla věnovat. Vyjmenoval mimo jiné správu městského majetku a památek, komunikaci s okrajovými částmi města či změny ve financování sportu.
„Dosavadní systém mi připomíná známé Tomu dala, tomu dala, tomu víc, tomu nic. Chce to jasná pravidla,“ uvedl František Švec, který by se ve stínové radě měl věnovat školství a sportu.

Chceme nabízet alternativní řešení
Během tiskové konference se pak snesla na nynější radní i kritika za to, jak přistupují k prodeji pozemků či některým kauzám. Zároveň politici uvedli, že nebudou říkat, jak někdo něco kazí.
„Chceme být zkrátka ti, kteří nabízí alternativní řešení,“ uvedl Aleš Matyášek. Nicméně došlo i na pochvalu současné rady.
„Podařilo se například změnit přístup právě ke kauze Manthellan,“ kvituje Aleš Matyášek.

S kým do voleb?
Vznik stínové rady pak nahrává úvahám o možné hlubší spolupráci jednotlivých stran a hnutí v podobě kandidátních listin do voleb.
Nicméně tuto teorii zatím přítomní zástupci nepotvrdili. Už dříve však Petr Kapounek, předseda krajského sdružení Pirátů, potvrdil, že Piráti budou kandidovat společně se zástupci TOP 09.

OSMIČLENNÁ STÍNOVÁ RADA Aleš Matyášek (TOP 09) - hospodaření města, sociální služby Hana Naiclerová (nezařazená) - správa majetku města, koncepce bydlení, vlastnická práva v korporacích, péče o památky Petr Kapounek (Piráti) - transparence, rozvoj podílení obyvatel na správě města, digitalizace Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) - údržba majetku města, komunální služby, dotace Petr Lysek (Piráti) - Kultura, péče o historické dědictví města František Švec - školství, sport, volný čas František Froml - rozvoj města, příprava investic, doprava Martin Hájek - životní prostředí, péče o městské části.

Osobnosti: Aleš Matyášek