Sociální péče v Olomouci sází na spolupráci s městem

21. 3. 2014

O spolupráci s městem, o budoucnosti v oboru a také o srovnání se zahraničím se hovořilo v pátek dopoledne na olomoucké radnici při setkání poskytovatelů sociální péče. S představiteli těchto organizací se sešla náměstkyně primátora Eva Machová a zástupci odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu. Současně představitelé poskytovatelů sociálních služeb podepisovali smlouvy o podpoře z městského rozpočtu.

„Naším cílem je systematicky podporovat organizace, které poskytují neocenitelné sociální služby různým skupinám obyvatel. Činnost těchto subjektů považujeme za nezastupitelnou a moc za ni děkujeme,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Machová. S přítomnými diskutovala také o systému financování sociální péče i o konkrétních poznatcích či problémech jednotlivých organizací. Několikrát v této souvislosti zaznělo, že zatímco ze strany státu je podpora sektoru sociální péče stále slabší, na město Olomouc se poskytovatelé služeb spolehnout mohou. Náměstkyně Machová hovořila i o nově prosazeném systému víceletého financování organizací, které v této oblasti působí.

Dalším tématem bylo dobrovolnictví a jeho role v sociální péči. Na západ od našich hranic je dobrovolnictví považováno za samozřejmou součást systému sociálních služeb, zatímco u nás je dobrovolníků stále málo a nejčastěji se mu věnují studenti nebo naopak lidé až po odchodu ze zaměstnání. „Vyzdvihla bych i rodiče, kteří se na dobrovolnictví podílejí, ačkoliv rozhodně nemají zbytečně mnoho volného času,“ doplnila Petra Tenglerová, manažerka rodinného a komunitního centra Heřmánek s tím, že se vzdělávacími a dalšími aktivitami Heřmánku či spřízněného Centra pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty pravidelně pomáhá třicet až čtyřicet dobrovolníků právě z řad rodičů malých dětí.

„Chtěl bych poděkovat za systematickou práci na odstraňování bariér ve městě,“ připomněl projekt Bezbariérová Olomouc předseda Sdružení vozíčkářů Trend Milan Langer. „Svoboda pohybu je jednou ze základních lidských potřeb, a díky systematické práci radnice máme ve městě tolik bezbariérových tras, že si můžeme při cestě k jednomu cíli vybírat, kterou cestou se vydáme,“ dodal Langer. „V Olomouci je nejen odstraňování bariér, ale i další práce v oblasti sociální péče na vysoké úrovni. Člověk, který žije jen tady, by to mohl brát jako samozřejmost, ale teprve při srovnání s jinými tuzemskými městy je najednou vidět, jak velké rozdíly to mohou být,“ dodala Darina Horáková, vedoucí střediska pro nevidomé a slabozraké Tyfloservis.

Při setkání se dále hovořilo o podobě žádostí o finanční podporu, o možnosti konzultací s pracovníky odboru sociálních věcí a dalších praktických otázkách.

Mgr. Eva Machová, náměstkyně primátora
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme