Simulované studentské volby do Evropského parlamentu

17. 4. 2014

V týdnu od 7. do 11. 4. probíhal na Gymnáziu Na Zatlance v Praze 5 projektový týden simulovaných voleb do Evropského parlamentu zaměřených na evropskou energetickou politiku, a to v rámci celoevropského projektu Young Ideas for Europe. www.youngideaforeurope.eu. Studenti během tohoto týdne získali řadu informací o politice EU zaměřenou zejména na energetiku a životní prostředí. Po získání základních informací byli studenti rozděleni do několika skupin představujících jednotlivé aktéry společenského dění (politické strany, neziskové organizace, média). V těchto týmech zpracovávali svoje vize a volební program, které v závěru týdne prezentovali a zároveň  simulovali volby do Evropského parlamentu. Této akce jsem se jako konzultant pravicové skupiny studentů zúčastnil ve středu a konzultoval jsem s nimi zpracovávané otázky. Z diskuzí bylo zřejmé, že si studenti nastudovali základní materiály a že jsou odhodláni zpracovat co nejkvalitnější výstup. Doufám, že jsem alespoň troškou zkušeností a znalostí přispěl k jeho finální kvalitě a věřím v úspěšné umístění této skupiny v pátečním klání.

Bořivoj Šarapatka