S dobrou kávou a ušlechtilou ideou

24. 9. 2013

Tak trochu jiná je nová kavárna, otevřená 24. září na olomouckém Dolním náměstí. „Výborná káva a výborná kavárna, přátelé, pozvěte své známé na dobrou kávu“ konstatovala při otevření podniku náměstkyně primátora Eva Machová. Kavárna Naše Café je totiž sociálním podnikem, kde vznikla čtyři pracovní místa pro osoby po léčbě závislostí.  Naše Café připravilo Sociální družstvo Stabilita Olomouc společně s neziskovou organizací P-centrum Olomouc.

Při otevření deklarovali provozovatelé, že budou v celém sortimentu kavárny klást důraz na čerstvost kávy a její kvalitu, v nabídce budou lokální a sezonní suroviny a výrobky. V budoucnu připravuje Naše Café workshopy, školení a kávové degustace, vše pod vedením certifikovaných baristek Kristýny Smudové a Terezy Tothové. Ještě během října by chtěla mít kavárna otevřenou i předzahrádku. Už při dnešní dopolední premiéře vzbudila nová kavárna zájem několika desítek lidí. Kombinace dobré kávy s dobrým úmyslem je pro Olomoučany evidentně přitažlivá. „Jedná se o sympatický projekt, jemuž v každém případě fandíme,“ dodala náměstkyně Eva Machová.

Sociální podnikání obecně v sobě spojuje ekonomickou, sociální a environmentální dimenzi. Sociální podnik je založen za účelem generování zisku, jeho větší část ale reinvestuje do vybavení podniku, vzdělávání zaměstnanců či naplňování obecně prospěšných cílů. Cíleně zaměstnává také zdravotně či sociálně znevýhodněné zaměstnance, a zabraňuje tak jejich společenskému vyloučení. Proto město Olomouc sociální podnikání na svém území podporuje. Zisk podniku Naše Café je určen na podporu neziskové organizace P-centrum. Toto zařízení od roku 1993 pracuje s lidmi se závislostí a svou podporu nabízí také rodinám s dětmi do patnácti let.

Sociální podnik Naše Café vznikl díky podpoře z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Olomoucký - 15. Eva Machová