Rozpočet: ústředna za 30 milionů i lavičky v rozáriu

2. 1. 2018

Rozpočet Olomouce pro příští rok bude vyrovnaný, město ale počítá s příjmy i výdaji vyššími než letos. Více peněz poteče například do údržby města i hromadné dopravy, polepší si i příspěvkové organizace Olomouce jako Moravské divadlo nebo zoologická zahrada. V plánu je i rekonstrukce podchodu k fakultní nemocnici pod Brněnskou ulicí, obnova laviček v rozáriu a stavba dopravní ústředny.
Opravou by měla v příštím roce projít řada olomouckých ulic, například Dvořákova, Dobnerova, Hanácká, Havlíčkova nebo třída Svornosti. „Opravy doporučují komise městských částí. Do značné míry tak to, které opravy se uskuteční, vychází z požadavků občanů,“ řekl primátor města Antonín Staněk.

MOSTY A LÁVKY

V plánu má Olomouc i mosty přes Mlýnský potok, most přes Hamerský náhon a lávky přes Mlýnský potok u tržnice a z Bezručových sadů do botanické zahrady. „Na opravy lávek a mostů je v rozpočtu vyčleněna částka 12,2 milionu korun,“ uvedl primátor. „Na velké opravy silnic včetně zastávek počítáme s téměř 22,5 miliony korun,“ doplnil Antonín Staněk.
Finance na dopravní obslužnost se radnice rozhodla zvýšit zhruba o 26 milionů korun. „Jde o prostředky určené pro ty, kteří v Olomouci zajišťují hromadnou dopravu,“ vysvětlila mluvčí města Radka Štědrá.
Zelenou by navíc v roce 2018 měla dostat výstavba dopravní ústředny. Ta bude stát městskou kasu okolo 30 milionů. „Je to důležitý projekt, ústředna zvýší plynulost dopravy v Olomouci. Velkou část nákladů by měly pokrýt dotace,“ informoval náměstek primátora AlešJakubec. V roce 2018 se počítá i s dalším budováním cyklostezek a stojanů na kola.
V rozpočtu na příští rok sází město na milionové dotace, které by měly kase ulevit. „Takto ambiciózní rozpočet mohl být schválen díky tomu, že počítáme v roce 2018 s příjmy z dotací ve výši 173 milionů,“ konstatoval náměstek
Ladislav Šnevajs, zodpovědný za využití dotačních možností města.

ŠKOLSTVÍ A PARKY

Více peněz příští rok získá i odbor školství, rozpočet mu vzroste o 12 milionů korun. Investovat se Olomouc chystá i do městské zeleně. „V rozáriu přibude nový mobiliář a veřejné osvětlení, ve Smetanových sadech bude pokračovat rekonstrukce oranžerie,“ uzavřela Radka Štědrá.

Zdroj: Zdroj:Prostějovský deník

Datum vydání:28.12.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme