Rozhořčená Chalánková ke kauze "norských" dětí: Je třeba razantní zásah

7. 10. 2015

Norsko lže a Česká republika by měla podat mezistátní stížnost u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Tak reagovala poslankyně z Olomouckého kraje Jitka Chalánková (TOP 09), která se dlouhodobě angažuje v zájmu rodiny Michalákových, na závěr norské komise.

Eva Michaláková totiž ztratila práva k oběma synům – šestiletému Davidovi a desetiletému Denisovi. Mladšího chlapce posílají úřady do adopce.

„Jsem rozhořčena! Komise vůbec nezkoumala připravenost matky starat se o děti, které jsou čtyři roky drženy v pěstounských rodinách, dokonce od sebe odděleny. Celou tu dobu se vůbec neřešily důvody odebrání, nezabývají se osobou matky, biologickou rodinou. Naopak se vysvětluje, že po těch čtyřech letech si děti zvykly někde jinde – aniž by nějakým způsobem umožnili matce se setkat s dětmi bez dozoru úředníků," reagovala poslankyně, která do případu vidí jako nikdo další v regionu.

Norská sociálka odebrala rodičům děti v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. Nic takového se však doposud neprokázalo.

„Přes ujišťování norské strany, že medializace případu v žádném případě nemůže znamenat odebrání nebo dokonce adopci dětí, nakonec i tímto zdůvodňují své rozhodnutí," kroutila hlavou Chalánková.

Okamžitě podat stížnost

Česká strana by podle ní měla podat stížnost na Norsko, co nejdříve by měla přijít diplomatická nóta a pozvání velvyslankyně Norska.

„Nemluvila pravdu. Dochází ke lžím ze strany Norska směrem k České republice. Měli bychom okamžitě podat stížnost u Evropského soudu pro lidská práva," vyzývala poslankyně s odkazem na článek 33 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Podle Chalánkové matka vyčerpala všechny svoje možnosti, znovu požádala o svěření dětí do své péče.

„A toto je výsledek! Navíc další rok ztracený. Není proto možné čekat na další odvolací řízení, teď je čas na razantní zásah českého státu, premiéra, prezidenta," reagovala Chalánková na rozhodnutí

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Olomoucký - 1. Jitka Chalánková