Prostějov rozdal peníze na sport a kulturu

Radní dotacemi podpořili na šedesát organizací, florbal dostal čtvrt milionu

1. 4. 2016

Statisícové dotace doporučili ke schválení radní Prostějova. Mají podpořit šedesátku menších sportů a kulturních aktivit, částky jednotlivým spolkům proto vesměs nepřekračují pěticifernou hranici.

Našly se však i výjimky. Jednou z nich je například čtvrtmilionová dotace pro sportovní klub SK K2, kterou ještě ovšem musí odsouhlasit zastupitelstvo.

„Zohlednili jsme v tomhle případě značný nárůst peněz potřebných na nájemné i zvětšování členské základny,“ uvedla náměstkyně Ivana Hemerková s tím, že rada letos obdržela z oblasti sportu, školství či kultury přes dvě stě žádostí o dotaci. Připomněla také, že součástí tohoto klubu je florbalový oddíl SK K2 Sportcentrum Prostějov. Ten má aktuálně stovky členů a kompletní mládežnickou strukturu.. „Hlavně jsme argumentovali florbalem.

V dřívějších dobách tento sport neměl zdaleka takovou finanční podporu na to, kolik měl aktivních hráčů. Beru tak tuto částku jako posun a příjemnou zprávu,“ uvedl předseda klubu SK K2 Jan Zatloukal, který tak poukázal na dřívější částky pohybující se pod sto tisíci korunami. Upozornil však, že peníze nepůjdou jen do florbalu. Klubmátotiž pod sebou i tanečníky a další oddíly.
O peníze však usilují i jiní. Výjimkou nejsou ani prostějovští korfbalisté, kteří hrají nejvyšší tuzemskou soutěž. „Město jsme o peníze požádali, informace o výsledku ještě nemám. Máme rozpočet asi čtvrt milionu ročně, každý rok pak usilujeme o zhruba čtyřicet tisíc korun,“ prozradila sekretářka klubu Jana Uherková. Podle informací z magistrátu mohou být ona i její kolegové v klubu spokojení. Rada totiž žádost, stejně jako u lukostřelců, orientačních běžců, členů francouzského divadla či biatlonistů, podpořila.
Financování sportu ve městě bývá přitom pravidelně debatovaným tématem na zastupitelstvech.

Část opozice má výhrady ke způsobu podpory menších, amatérských sportů.
„Větší podpora sportům jako je florbal je pokrok. Myslím si, že pro mě ani pro kolegy nebude problém tento návrh podpořit,“ uvedl člen sportovní komise a zároveň opoziční zastupitel Aleš Matyášek. „Přijde mi ale, že chybí dlouhodobější perspektiva. Kluby každý rok žádají o peníze, do té doby ale nemají nic. Proto si myslím, že by rozvoji sportu ve městě pomohlo, kdyby na začátku každého volebního období vznikla pro oddíly určitá rámcová smlouva, kde by měly garanci nějaké minimální částky. Vreakci na hospodaření města by se pak případně mohlo těmto subjektům přidat,“ řekl dále Aleš Matyášek.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 OLOMOUCKÝ KRAJ

Palachovo nám. 620/1