Prostějov řešil dotaci na mobilní hospic. Senátorka Sekaninová se vyslovila pro vyšší částku, po přestávce změnila názor

24. 7. 2018

Podporu pro mobilní hospic, který má lidem usnadnit umírání doma a poskytnout nezbytnou zdravotní péči, řešili na svém posledním červnovém jednání prostějovští zastupitelé. Debatu doprovázelo několik změn názoru, kdy sami radní dvakrát otočili. Senátorka Božena Sekaninová se dokonce vyjádřila, že poskytnout dotaci ve výši 200 tisíc korun je zanedbatelné minimum. Když se však o této částce hlasovalo, návrh nepodpořila.

O dotaci ve výši 200 tisíc korun prostějovskou radnici požádala organizace Nejste sami – mobilní hospic. Peníze mají sloužit na zajištění chodu zdravotní péče mobilního hospice – mzdové prostředky lékařů a sester. Radní v podkladovém materiálu pro červnové jednání zastupitelstva navrhli dotaci neschválit s tím, že hospice na péči dostávají peníze od zdravotních pojišťoven. Pár dnů před jednáním zastupitelé dostali na stůl nový materiál, který podporu vyčíslil na 50 tisíc korun.
Téměř milion pro Černoška problém není, 200 tisíc na pomoc umírajícím anoProti tomu se ale vyslovila lidovecká zastupitelka Zuzana Bartošová. „Já bych se přimlouvala dát celou částku 200 tisíc, dávám to jako protinávrh,“ uvedla Bartošová, kterou následně v diskuzi podpořili další zastupitelé. „Myslím, že 50 tisíc korun je sice pěkná částka, ale ty peníze jsou třeba na to, aby to byla péče odborná. Pokud člověk má zkušenost s umíráním, tak ví, že lidé, kteří mohou tuto situaci ulehčit, si ty peníze zaslouží. Připojil bych se k návrhu paní doktorky Bartošové,“ vyjádřil se Aleš Matyášek (TOP 09).
Pikantní je, že krátce před tím, než na jednání přišla podpora mobilního hospice na řadu, zastupitelé schválili dát 850 tisíc Tenisovému klubu podnikatele Miroslava Černoška na jednorázovou akci - několikadenní Mistrovství světa juniorů do 14 let v tenisu.
Sekaninová: „200 tisíc je zanedbatelné minimum.“ Po přestávce změnila názor
Návrh opoziční političky Bartošové překvapivě podpořila sociálně demokratická senátorka Božena Sekaninová, která svůj mandát v horní komoře parlamentu letos na podzim obhajuje. „Je pěkné, že ten kraj chce budovat kamenné hospice, ale buďme rádi, že tady někdo je, kdo přišel včas, kdy to ty lidi potřebují. Tyto organizace navázaly na to, co ve společnosti chybělo. Já bych opravdu podporovala tu částku 200 tisíc. Myslím, že to je nelehká práce a těch 200 tisíc je zanedbatelné minimum. Kamenný hospic je pro mě nepřijatelný, budu radši podporovat ty, co se budou o lidi starat doma,“ vyjádřila se v diskuzi zastupitelů Sekaninová, původním povoláním zdravotní sestra. K této oblasti tak má profesně blízko.
Za situace, kdy radniční koalice ČSSD – KSČM – Pévéčko nebyla zcela jednotná, byla vyhlášena přestávka pro poradu. Po jejím uplynutí navrhl náměstek primátorky Pavel Smetana (ČSSD), který má oblast sociálních služeb v gesci, dotaci ve výši 100 tisíc korun jako kompromis mezi předchozími návrhy.
Pro návrh Bartošové dát organizaci 200 tisíc se vyslovilo pouze 8 zastupitelů, všichni z řad opozice. Senátorka Božena Sekaninová se zdržela hlasování. Pro návrh na 100 tisíc už hlasovalo 25 členů zastupitelstva, zdrželi se 3 zastupitelé.
Bartošová: Já si za svým názorem můžu státHanácký Večerník se zeptal senátorky Sekaninové, proč nepodpořila poskytnutí plné dotace ve výši 200 tisíc, když to podle svého předchozího vyjádření považuje za zanedbatelné minimum. „Na jednání se musíte podívat trochu komplexněji, ne jen z jednoho vyjádření. Musíme dbát na rovné podmínky. Politika je umění kompromisu, a proto jsem ráda, že došlo ke shodě na 100 tisíc korun, to je 100% navýšení proti původnímu návrhu. Tomu odpovídalo hlasování,“ vysvětlila Sekaninová s tím, že dotace 200 tisíc korun je možná jednorázově, ale do budoucna by ji nešlo dávat hromadně.
Sekaninová tak podle všeho respektovala koaliční dohodu učiněnou o přestávce. Nebýt protinávrhu opozice, hospice by ani 100 tisíc zřejmě nedostaly. „Podle mého názoru částka 200 tisíc na mobilní hospic by pro město Prostějov nebyla velkou zátěží. Navíc tento styl služby lidem mi připadá velice dobrý a nikdy nikdo nevíme, kdy budeme podobnou pomoc potřebovat. Jsem ráda, že si mohu stát za svým názorem,“ vyjádřila se diplomaticky Bartošová ke změně názoru Sekaninové.

Osobnosti: Aleš Matyášek