Problematickou dopravu u zoo na Svatém Kopečku má vyřešit chytrý parkovací systém

21. 8. 2017

Místní ani návštěvníci nemají na Svatém Kopečku u Olomouce kde zaparkovat. V nejoblíbenějším turistickém cíli na Olomoucku tak několikrát do roka kolabuje doprava. Město tady proto chystá tzv. chytrý systém řízeného parkování.

„Parkuje se tu špatně. Proto parkujeme až před Radíkovem a pak jdeme pěšky. Zvládneme to i s malým,“ říká Olomoučan Marek Toman a tlačí kočárek směrem k zoo. O svátcích nebo prázdninách je podle něj situace na Svatém Kopečku ještě horší:„To sem radši ani nejezdíme, většinou bývá parkoviště u zoo plné, auta stávají i všude kolem cesty.“Zaparkovat mají problém i místní, jak potvrzuje František Prášil: „Místa, kde bydlí obyvatelé Svatého Kopečku, jsou většinou za zákazovými značkami, ale i tam mají místní problém zaparkovat, protože turisti nerespektují zákazy vjezdu.“Neutěšený stav na Svatém Kopečku chce město řešit v několika krocích. „Všech pět parkovacích ploch, které na Svatém Kopečku máme, by byly opatřeny závorou, sčítáním aut a senzory v zemi, které ukazují, že místo je obsazené. Přijíždějícím autům by se pak na značkách ukazovalo, kde je volno, kde můžou zaparkovat,“ popisuje náměstek primátora Aleš Jakubec z TOP09.Z odstavného parkoviště bude do zoo kyvadlově jezdit autobusTento systém by měl začít fungovat v příštím roce. Dalším krokem by měly být ukazatele, které řidiče už v obcích před Svatým Kopečkem upozorní, že parkoviště jsou plná. „Ten inteligentní systém by měl už v Samotiškách nebo Bystrovanech říct přijíždějícím autům, že zde není kapacita, aby zastavili na odstavném parkovišti. Kyvadlovou autobusovou dopravou by pak jeli do zoologické zahrady,“ dodává Jakubec.Odstavná parkoviště vzniknou během několika let, město zatím hledá vhodné pozemky.

Volby:
2017 poslanecká sněmovna - Olomoucký - 1. Aleš Jakubec