Poslankyně v regionu: Rakovská náves ožila hrami

2. 9. 2015

Mikroregion Záhoran čítá devět obcí, a to Býškovice, Horní Újezd, Malhotice, Opatovice, Paršovice, Provodovice, Rakov, Rouské a Všechovice. Každoročně jsou v jedné z nich pořádány hry mikroregionu. Ani obec Rakov nechtěla zůstat pozadu a na přání místních se letos konaly hry mikroregionu právě tam. Pro soutěžní klání si zvolili rakovskou náves. Zde se v sobotu 22. srpna konal již 13. ročník této velké mikroregionální události. Akce začala v 13.30 hodin průvodem, v němž kromě samotných družstev z jednotlivých obcí a mažoretek z tanečního souboru Tadomi Dřevohostice nescházeli ani klauni na chůdách. Do průvodu se zapojil i taneční soubor Zoufalé manželky, který do Rakova přijel až z Petrovic u Karviné. Na úvod zazpíval českou národní hymnu Pavel Koukal – rodák z Rouského, nyní obyvatel obce Všechovice. Velkou ctí pro všechny přítomné byla návštěva paní poslankyně Parlamentu ČR Jitky Chalánkové, která je považována za patronku mikroregionu Záhoran, a účast našeho pana doktora Petra Mitáše.

Po uvítací části se přešlo k samotnému soutěžení. Každá z výše uvedených obcí postavila do souboje 10tičlenný tým, ve kterém nesměl chybět junior do 15 let ani senior nad 55 let. Jednotlivé disciplíny byly vybrány z námětů samotných obcí, a to 14 dní před akcí tak, aby mohli soutěžící dopředu trénovat. Už samotný trénink poukazuje na to, s jakou vervou se do zápolení jednotlivé obce staví.

Soutěžní klání tentokrát čekalo i na starostky a starosty jednotlivých obcí, kterým patřila hned první disciplína. Za zvuků melodie „Zelená je tráva, fotbal to je hra" sice nenastoupili na travnaté fotbalové hřiště, ale jelikož jsou všichni moc šikovní, zvládli si kopanou zahrát i na asfaltu, kde byl instalován tzv. lidský stolní fotbal. Jedná se o imitaci známého stolního fotbálku, místo figurek jsou však na hřišti lidé. Hráči jsou připevněni k jednotlivým tyčím, což jim umožňuje pohyb pouze do stran. Pohyby to nebyly vskutku jednoduché, ale jelikož jsou starostky a starostové ze Záhoranu jedničky, zvládli tuto soutěž bravurně, a to i s opravdovým fotbalovým míčem namísto pěnového, který se běžně u této atrakce používá.

Další disciplína, tentokrát již pro samotné soutěžící, se týkala házení šipek na obrovský nafouknutý terč. Následovalo válení sudů, k čemuž přímo vybízel kopcovitý terén rakovské návsi. Mezitím už družstva trénovala na předposlední disciplínu – jízdu na vozítku segway. Tento dopravní prostředek běžně potkáte na Staroměstském náměstí v Praze. V Rakově se na něm sice neproháněli žádní zahraniční turisté, ale na vlastní kůži si jej mohli vyzkoušet kromě soutěžících všichni návštěvníci akce. Disciplíny byly zakončeny zábavnou soutěží s nafouknutými balónky přivázanými k tělu zezadu. Spoluhráč pak musel pohyby bez rukou balónek prasknout. Je zajímavé, že tato disciplína nečinila nikomu problémy. Balónky praskaly jeden za druhým. Disciplínu měli zřejmě všichni perfektně natrénovanou dopředu.

Všechny soutěže byly velmi napínavé. Dokonce muselo dojít k tzv. rozstřelu, neboť na prvním místě se umístily dvě obce – Rouské a Všechovice. Zlato si tentokrát obhájila obec Rouské, obec Všechovice získala krásné 2. místo a na třetí stupínek vítězů se postavila obec Opatovice.

Nejmladšími účastníky byli tentokrát vyhlášeni dva benjamínci, a to Terezka Orságová z Horního Újezda a pouze o týden starší Vojtíšek Dostál z Paršovic. Nejstarším účastníkem klání se stal pan Josef Novosad z obce Rouské, kterému v žádném případě nechyběl smysl pro humor a životní nadhled.

Diváci si během akce sami zvolili jim nejsympatičtější obec, jíž se letos stala obec Rouské – sídlo mikroregionu. Byla vyhodnocena také ekologická disciplína, v rámci které prvenství obhájili paršovští občané, kteří nejvíce třídí odpad.

Soutěžení v Rakově zpestřoval bohatý doprovodný program, v rámci kterého vystoupily mažoretky z tanečního souboru Tadomi Dřevohostice. Jak již bylo zmíněno na začátku, přijely i Zoufalé manželky z Petrovic u Karviné či ženy ze Skaličky. Samozřejmě nechyběly místní záhoranské spolky. Rakovští hasiči předvedli zásah se stříkačkou z roku 1895 následován zábavným pořadem „Čundrcountryshow". Tělocvičná jednota z Paršovic předvedla skladbu Nádherný svět, se kterou zazářili i na Gymnaestrádě v Helsinkách. Děti bavili Klauni na volné noze. Dále bylo pro ně připraveno kolo štěstí, skákací hrad či malování do písku.

V kulturním domě probíhalo promítání všech předešlých ročníků her včetně videokroniky jednotlivých obcí mikroregionu, kde byly prezentovány jejich realizované projekty a život na vesnici.

Po setmění následoval krásný ohňostroj odpálený přímo ze střechy kulturního domu a následován taneční zábavou se skupinou Gradace. Uznání patří sponzorům a všem, kteří se podíleli na organizaci akcea přípravě areálu, dále soutěžícím a porotcům, kteří na klání dohlíželi .

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme