Politiku chci uzdravit SLUŠNOSTÍ

3. 5. 2010 | 18:00

Lídra kandidátky TOP 09 v Olomouckém kraji do blížících se parlamentních voleb Jitku Chalánkovou jsme požádali o krátky rozhovor.

Jak vysvětlíte podstatu volebního programu TOP 09?

Program strany TOP 09 vychází z předpokladu, že musíme okamžitě změnit důležité zákony tak, abychom zastavili hrozivý a stále stoupající státní dluh. Beze změn zákonů, reformy zdravotnictví, sociální oblasti a důchodů (především pro budoucí důchodce) to nepůjde. Samozřejmostí je boj proti korupci na všech úrovních. To nebude jednoduché. Podívejme se třeba jen na veřejné zakázky. Kde podle vás platí, že zadávací podmínky jsou transparentní, veřejně dostupné a přiměřené účelu?

Chcete zvyšovat daně těm, kteří podnikají?

Daně a odvody podnikatelům a živnostíkům zvyšovat nechceme a ani nebudeme! Vážíme si všech, kteří vytvářejí pracovní místa, kteří pracují sami jako "OSVČ" a nejdou si na úřad práce pro podporu. Toto říkám s vědomím obtížnosti vyrovnání se s krizí a toho, jak dopadá na každého z nás.  

Je váš program vůbec sociální?

Program TOP 09 je hluboce sociální. Ctí například solidaritu s vážně nemocnými, kteří budou léčeni bez jakýchkoli dodatečných úhrad (doplatků) a za cenu spoluúčasti všech, kteří jsou zapojeni do systému. Předpokládáme, že členové rodiny budou zodpovědní. Nejen za svou osobu, ale jeden za druhého. Stejně tak budou rodiče podporování při výchově dětí a děti budou zpětně přispívat na důchody a péči o své rodiče. 

Ćím chcete uzdravit politiku?

Vidím kolem sebe, že lidé se po desetiletích učí spolu zase mluvit. Snad se podaří, že politický konkurent nebude vnímán jako nepřítel, kterého je třeba vždy a všude urážet a nejlépe zlikvidovat. Politiku chci uzdravit slušností. Slušnost není slabost! Je nejvyšší čas, aby si slušnost našla cestu i do parlamentu. Pojďme to zkusit!

-red-

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme