Poděbrady nabídnou čistší prostředí

23. 5. 2016

Shodli se na tom na jednání zástupci radnice a Technických služeb města Olomouce (TSMO) spolu s představiteli CHKO Litovelské Pomoraví, majiteli části pozemků, provozovatelem místní restaurace a obcí Horka nad Moravou. 

„Vloni v době velkých veder jezdilo na Poděbrady stále více Olomoučanů. Po návštěvnících pak zůstávalo až čtyřicet velkých pytlů s odpadky,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09), který jednání inicioval. 

Radnice má dlouhodobě snahu s řešením situace kolem přírodního koupaliště pomoci, roli města ale ztěžuje to, že zde nevlastní ani kousek pozemku. Majetkoprávní vztahy v této lokalitě jsou přitom poměrně složité. Část patří CHKO Litovelské Pomoraví, část obcím Horka a Křelov a část soukromému vlastníkovi. O provoz restaurace a přilehlého okolí včetně plochy na hraní a půjčovny sportovních potřeb se navíc poslední léta stará společnost Be-Life, která je nájemcem onoho soukromého vlastníka. A aby komplikací nebylo málo, část komunikace a parkoviště u Poděbrad oficiálně ani neexistuje či nemá žádného vlastníka. 

První problém, na který si návštěvníci stěžovali, byl právě stav příjezdové komunikace. Tu již opravila na své náklady obec Křelov. Velkým tématem je svoz a likvidace odpadků. „Jedná se sice o svozovou oblast obce Horky, na druhou stranu většinu návštěvníků zde tvoří Olomoučané. Přispíváme tedy finančně na náklady za úklid a odvoz odpadu. Letos přibydou odpadové nádoby podél břehů od restaurace až po nudistickou pláž, svoz odpadu zajistí Technické služby města Olomouce,“ upřesnil Jakubec. 

Náklady na udržování čistoty uhradí dílem obec Horka a dílem soukromý majitel a provozovatel restaurace, formou dotace na tuto úhradu přispěje výrazně i město Olomouc. „Chceme umožnit návštěvníkům Poděbrad pohodlné třídění plastů a napomoci zvýšení čistoty podél pláží. Pro začátek přidáme k restauraci dva kontejnery na plasty a čtyři kontejnery na směsný komunální odpad. Na každém z dalších asi patnácti vytvořených stanovišť budou vždy dvě nádoby na odpad, žlutě označená bude sloužit pro třídění plastových odpadů,“ dodal ředitel TSMO Miroslav Petřík s tím, že počet kontejnerů a celkové odpadové hospodářství se v sezóně může operativně podle potřeby měnit. 

Výsledkem jednání a dohody má být letní sezóna s čistšími plážemi a okolím koupaliště i se solidnější příjezdovou cestou z hlavní komunikace. 

Majetkoprávní vztahy v této lokalitě jsou poměrně složité. 

Zdroj: Právo

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme