Počet heren v Olomouci jsme snížili o polovinu.

3. 9. 2014

Počet heren v Olomouci se od roku 2010 snížili na polovinu. Hrací automaty a herny mizí především z historického centra města a blízkosti škol. To je výsledek důsledného plnění slibu, se kterým šli politici TOP 09 do minulých komunálních voleb. Jako zástupci vedení města ho uplynulé čtyři roky v radě i v zastupitelstvu prosazovali. Radikální návrhy na úplný zákaz hazardu ale TOP 09 nepodporuje.

Do konce letošního roku bude počet heren v Olomouci o polovinu nižší a navíc ze všech heren ve městě už dnes zmizely agresivní neonové reklamy. Výměnou za zrušené herny v centru města vzniká v současné době kasino v bývalém divadle v Hodolanech. Koncentrace herních automatů na jednom místě umožní lepší kontrolu hazardu.

Naším cílem bylo a je herny vytlačit z centra města, z blízkosti škol a tramvajových zastávek. Rozhodně chceme dál snižovat jejich počet až na nejmenší možný. Jejich úplný zákaz v celé městě by ale znamenal vznik černých heren, a měl by také značný finanční dopad na rozpočet města,“ říká olomoucký radní za TOP 09 Aleš Jakubec.

Odborníci upozorňují na to, že úplným zákazem hazardu by městu vznikl jiný problém, a to černé herny, které by radnice nemohla mít zcela pod kontrolou a hazard by v nich bujel více než doposud. Stoprocentní zákaz by také znamenal citelný zásah do financování kultury a sportu v Olomouci.

“Penězi, které město vybere za provozování heren, dotuje kulturu a sport, a ta částka není zanedbatelná. Radnice získá zhruba 100 milionů korun, což například zaplatí provoz Moravského divadla na celý rok,“ dodal radní Aleš Jakubec (TOP 09).

V současné době leží na magistrátu petice, která požaduje plošné zrušení heren na území města. Současné zastupitelstvo se touto žádostí chce zabývat, a to ještě před říjnovými volbami.

Irena Šnajdrová, krajská manažerka TOP 09

Volby: