Pivoňka (TOP 09): Nesouhlasíme s omezením diskuse na zastupitelstvu

27. 11. 2018

Nově má předkladatel u každého bodu jednání tři minuty na jeho představení, zastupitel k němu může diskutovat dvakrát, a to po devadesáti sekundách. Případné další udělení slova musí schválit jeho kolegové.

„Mělo by to vést k efektivitě jednání a netrávení času zastupitelstvem do pozdních nočních hodin,“ řekl starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Jeho uskupení Mohelnická demokracie má v městském parlamentu absolutní většinu křesel.

Zastupitelstva v Mohelnici trvala běžně od šestnácti do dvaadvaceti hodin i déle. Kvůli nekonečným diskusím i přesto zastupitelé nestíhali program projednat, a tak se schůze přerušovala a městský parlament se k jejich dokončení scházel znovu o několik dní později.

Rekordem bylo zasedání v září 2015, které se protáhlo do čtvrt na dvě ráno.

Část zastupitelů je proti

Část zastupitelů s omezením diskusí nesouhlasí.

„Některá témata nejsou jednoduchá, bude k nim třeba obsáhlejší komentář a diskuse. Její omezení může znamenat, že se budou projednávat povrchně,“ varoval například Luděk Pivoňka z uskupení Společně pro město.

Starosta Pavel Kuba reagoval, že zastupitelé si mohou problematické záležitosti probrat na neformálních schůzkách, které budou předcházet jednání zastupitelstva.

„Většina zastupitelů chodí na zastupitelstva rozhodnutá a ví, jak bude hlasovat. Na zastupitelstvech se dějí obstrukce. Košaté diskuse vedly k vytváření zlé krve,“ odůvodnil návrh změny jednacího řádu.

Mohelnice není jediným městem, kde k omezení diskuse přistoupili. V Jeseníku činí maximální délka příspěvku pro zastupitele tři minuty. Právě tuto dobu považuje za minimální rovněž příručka vydaná Svazem měst a obcí České republiky.

Zastupitel Tadeáš Bača nicméně avizoval, že hodlá kvůli omezení debat podat podnět ke krajskému úřadu.

Zdroj: https://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/konec-nekonecnych-jednani-na-zastupitelstvu-v-mohelnici-omezili-diskusi-20181109.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme