Olomoučané zesilují tlak proti stavbě mrakodrapu Šantovka Tower v Olomouci

24. 10. 2016

Plánovaná stavba mrakodrapu Šantovka Tower v těsné blízkosti centra Olomouce budí stále větší odpor místních. Výškou 78 metrů by převýšil téměř všechny olomoucké kostely. Investor už má většinu razítek pro územní rozhodnutí. Odpůrci výškové stavby se proto chtějí obrátit i na prezidenta, premiéra a Senát.

„Je to naprostá bezohlednost soukromého developera, který navrhl takovouto stavbu v bezprostřední blízkosti stávající bytové zástavby,“ neskrývá nespokojenost Pavel Brtník.

Bydlí těsně vedle plánované stavby. Odpůrci mrakodrapu sepisují opakovaně petici. Tentokrát ji chtějí adresovat do nejvyšších politických pater - premiérovi, prezidentovi i do Senátu.

Podle historičky umění Martiny Mertové ze sdružení Za krásnou Olomouc nemá místní samospráva a státní správa zájem zabezpečit ochranu olomouckých kulturních památek: „To, o co mi usilujeme, je ponouknout politiky k větší odvaze a větší politické vůli, aby pro tu věc něco udělala. Není to v zájmu historické Olomouce, aby byla takto silně konfrontována s moderní architekturou. Šantovka Tower chce být takovým nekalým konkurentem historického jádra, které je svým způsobem jedinečné.“

Náměstek primátora z TOP 09 Aleš Jakubec oponuje: „Zástupci Krásné Olomouce nemají žádnou zodpovědnost. My musíme řešit vše podle zákona.“

Výškovou regulaci v sousedství historické Olomouce zrušil loni soud s tím, aby radnice povolenou výšku staveb v novém územním plánu lépe zdůvodnila a mezitím schválila stavební uzávěru. Vše ale dostalo skluz a investor mrakodrapu mohl mezitím v plánech pokračovat.

Kvůli nejasnosti v zákonech město teď podle Jakubce čeká na pokyn od ministerstva pro místní rozvoj: „To nám zatím metodické vedení neposkytlo.“

Jakubec míní, že nakonec bude dřív než provizorní stavební uzávěra schválená změna územního plánu, která by měla v této části Olomouce zamezit stavbě výškových budov.

„Máme již stanovisko z ministerstva kultury, které je podle názoru právníků dostatečně zdůvodněné. V listopadu by mělo být veřejné projednání této změny a zastupitelstvo by o ní mělo rozhodovat začátkem příštího roku,“ říká Jakubec.

O projektu Šantovka Tower se v Olomouci diskutuje několik let. Státním památkářům i některým odborníkům vadí, že může poškodit historické panorama Olomouce. Investor tvrdí opak.