Olomouc vysází podél dvou ulic stovky stromů a tisíce keřů

2. 1. 2018

Na rušné třídě Kosmonautů nedaleko hlavního nádraží v Olomouci i v okolí příjezdu do města v Lipenské ulici bude příští rok vysázeno 240 stromů a přes 4000 keřů. Obnova zeleně bude stát zhruba 3,2 miliónu korun. Část nákladů pokryjí dotace z evropských fondů, řekl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).
„Obnova stromořadí podél ulice Lipenské a na třídě Kosmonautů začne 4. ledna předáním ploch odborné firmě, která byla vybrána v rámci výběrového řízení. Celá akce bude probíhat od ledna do poloviny září 2018. Cílem je učinit zadost pověsti Olomouce jako města parků a udržované zeleně,“ uvedl Jakubec.
Výsadba nové zeleně bude zahájena v březnu. Na třídě Kosmonautů budou stromy vysázeny na úseku dlouhém půl kilometru. V Lipenské ulici se počítá s dvoukilometrovým úsekem. Na Lipenskou ulici připadne 169 nových javorů, habrů, bříz či dubů a 1057 keřů.
„Třídu Kosmonautů pak bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje, kterou budou tvořit jerlín japonský i okrasné třešně, habry a javory. Celkově bude v ulici vysazeno 58 nových stromů,“ podotkl Jakubec. Na třídě Kosmonautů budou navíc vybudovány záhony s nízkými kvetoucími keři a trvalkami o celkové rozloze 1647 metrů čtverečních. Trvalky zaplní i prostor mezi kolejištěm tramvají a komunikací.
Před zahájením výsadby bude na třídě Kosmonautů i podél silnice v ulici Lipenská pokáceno zhruba 140 stromů.

Zdroj:Právo

Datum vydání:27.12.2017