× Staňte se našimi členy!

Olomouc hostila odborníky z oblasti sociální péče

11. 9. 2013

Ve dnech 11. až 13. září 2013 město hostilo 3. konferenci pracovníků v rané péči v České republice a záštitu nad akcí poskytla náměstkyně primátora pro sociální otázky Eva Machová.

Prostory Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého zaplnila více než stovka účastníků ze 30 organizací, které poskytují služby rané péče v Česku a na Slovensku. „Raná péče je u nás stále ještě poměrně mladým oborem sociální práce, už proto je velmi důležité vzájemně diskutovat problematiku a také sdílet zkušenosti z terénní práce,“ uvedla v úvodu konference náměstkyně Eva Machová.

Raná péče se profesionalizovala v České republice po roce 1989, od roku 2007 je upravena zákonem o sociálních službách jako preventivní sociální služba pro rodiny. „Ve dvouletém intervalu se odborníci setkávají již od roku 2009. Tématem letošní konference byla především debata nad otázkou, jak doručit kvalitní služby rodinám vychovávajícím dítě s postižením,“ řekl za pořadatele vedoucí Střediska rané péče Olomouc Tomáš Vyskočil. „V praxi to funguje tak, že poradkyně rané péče jezdí domů za rodinami na pravidelné konzultace. Cílem je, aby rodina vychovávající dítě s postižením, měla dostatek informací a podpory k výchově a rozvoji dítěte,“ vysvětlil Tomáš Vyskočil. Konferenci organizovalo olomoucké pracoviště Společnosti pro ranou péči, o.s., společně s Katedrou aplikovaných pohybových aktivit Univerzity Palackého.

V současné době je v České republice registrovaných 46 pracovišť poskytujících sociální službu ranou péči, z nichž většina jsou nestátní neziskové organizace. Službu neplatí rodiny, je hrazena z dotací poskytovatelům a z nadačních a sponzorských příspěvků.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 OLOMOUCKÝ KRAJ

Palachovo nám. 620/1