Nezapomínejte na vlastní důstojnost, říká Chalánková

4. 3. 2014

Nově zvolené vedení Zastupitelstva dětí a mládeže města Prostějova to se slibem zvýšení aktivity myslelo opravdu smrtelně vážně. Sotva se nový starosta Jakub Huňka z Cyrilometodějského gymnázia ujal svého manažerského křesla, naplánoval setkání svých členů s poslankyní PS PČR Ninou Novákovou u kulatého stolu.

Bohužel na poslední chvíli bylo setkání z pracovních důvodů této zákonodárkyně odloženo a ji tak ochotně zaskočila stranická souputnice – prostějovská poslankyně MUDr. Jitka Chalánková. Témata diskuze zůstala vesměs nezměněna, páteční debata se tedy točila kolem učení, vzdělávání a biflování… ale stranou nakonec nezůstala ani ožehavá témata politických skandálů. Členové prostějovského mládežnického zastupitelstva se tak trošku dostali pod pokličku dění v naší sněmovně a zjistili též, že pád poslední Nečasovy vlády je stále zahalen rouškou tajemství, ale i to, že pohledy na tuto událost se liší od domácnosti k domácnosti, od občana k občanovi.

Jak sama Chalánková předeslala, v pátek se nepřišla bavit o politice a začátek kulatého stolu byl také o vzpomínání na její školní léta v Náměšti na Hané a studia medicíny v Olomouci. Její docházka do základní školy byla doprovozena událostmi Pražského jara a následnou intervencí vojsk varšavské smlouvy do naší země. Tehdy se prvně u ní probudil zájem o veřejné dění, ostatní dle jejich slov tak byla vychovávána svými rodiči od útlého věku.

Sama k tomuto období říká: „Nemyslete si, že totalita už nehrozí. Ta hrozí stále a možná ještě horší. Demokracii si musíme chránit a musíme o ni pečovat. Totalitní režimy mají jeden hlavní cíl – zbavit vás vaší důstojnosti, potlačit vaši osobnost. Vaši lidskou důstojnost si chraňte ze všeho nejvíc!“ V diskuzi se projevila i profesní stránka prostějovské poslankyně, kdy se jako dětská lékařka kriticky vyjádřila k přetěžování dětí dlouhými vyučovacími dny. „Je to neuvěřitelné, když jsem chodila v Hejčíně na gymnázium, krátký den měl šest vyučovacích hodin, dlouhý s odpoledkou sedm hodin. Opravdu nechápu, v čem je prospěšné mít devět hodit za den, to odporuje všem hygienicko-lékařským principům,“ poznamenala.

Na otázku, zda biflování je přežitek, nebo stále nezbytnost, asi své posluchače zklamala, protože poznamenala: „některé věci zkrátka do hlavy dostat musíte,“ což zřejmě jako vystudovaná lékařka ví nejlépe: „ani nevíte, jak jsem se trápila s chemií, tu jsem se zkrátka musela našprtat,“ dodala už jen se stále nelehkou vzpomínkou. „Moje nejvýznamnější rada dnes bude jen to, abyste četli, četli a četli. Abyste toho přečetli co nejvíce. Jedině tak budete spoustu vědět a nenecháte se jen tak oklamat. Lidí, kteří to budou chtít udělat, potkáte za život spousty,“ uzavřela svou výpoveď prostějovské mládeži Jitka Chalánková.

Samotný starosta Jakub Huňka hodnotil akci veskrze pozitivně: „Dnešní kulatý stůl hodnotím jako velmi přínosný a vidím v něm skvělý obraz toho, jak by mohla vypadat následující námi organizovaná setkání.“

„Kulatý stůl s paní Chalánkovou, a to bych vyzdvihnul nejvíc, nebyl pro mě nikterak stresující. Kdysi jsme bydleli v jednom domě, je to tedy moje bývalá sousedka. Musím říct, že v dnešním dni se ukázala tak, jak si ji pamatuju. Příjemná a ochotná paní. Když někdo takový předává následující generaci své zkušenosti, jsem za to moc rád,“ postřehl koordinátor ZDMMP Jan Zatloukal. (red)