Návštěvníky Olomouce bude vítat Zelená brána

8. 1. 2018

 Barevnější ulice a zdravější vzduch. Olomoucká radnice startuje projekt Zelená brána, díky němuž se obyvatelé a návštěvníci města dočkají nové aleje podél výpadovky na Ostravu v Lipenské ulici a stromořadí na třídě Kosmonautů. Celkově zahradníci vysadí více než dvě stovky stromů a několik tisíc keřů. Ještě předtím však budou muset vykácet umírající lípy. 
„Cílem je učinit zadost pověsti Olomouce jako města parků a udržované zeleně,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. Jako první se ovšem pracovníci odborné firmy pustí do kácení stávající zeleně, konkrétně zhruba 140 stromů. „Jedná se o mladé výsadby zejména lip, které stagnují v růstu a jsou napadené houbovým onemocněním. Kácení začne v lednu,“ upřesnila Jitka Štěpánková z oddělení péče o zeleň magistrátu. Samotná výsadba odstartuje v březnu. V Lipenské ulici zahradníci zasadí bezmála 170 odolnějších dřevin – javorů, habrů, bříz či dubů – a také zhruba 1 060 keřů. 
„Třídu Kosmonautů bude lemovat nový, asi půlkilometrový úsek aleje, kterou budou tvořit jerlín japonský i okrasné třešně, habry a javory. Plochy doplní záhony s nízkými kvetoucími keři a trvalkami, jež zaplní i prostor mezi tramvajovým kolejištěm a komunikací,“ řekl náměstek. Náklady dosáhnou přibližně 3,2 milionu korun. Část z nich uhradí evropský příspěvek z programu Životní prostředí. 

Zdroj:Mladá fronta DNES

Datum vydání:8.1.2018

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme