17. 2. 2010 | 08:00

Už je to tu zase - ztratil jsem občanku. Co teď? Komu to říct a kde to nahlásit? Kam se mám vydat a kdy? Co všechno budu potřebovat? Nevynadá mi už hned paní na vrátnici, že se neumím vymáčknout? Nepošle mě zase do špatných dveří? Musím si zas vyzvednout to číslo? Co když svoje číslo propásnu? Budu těm lidem vůbec rozumět? A nebudou se tam na mě divně dívat a pomlouvat mě? Nemám si raději někoho vzít s sebou?

Taky se Vám nechce na úřady? Ing. Ivo Vykydal, předseda Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. představil první výsledky projektu „I my jsme občané!" - přístup k právům lidí s barierami v komunikaci na úřadech.
Občanská sdružení Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, Fokus Praha a Česká alzheimerovská společnost za podpory paní místostarostky Vladimíry Ludkové se rozhodla zlepšit atmosféru na českých úřadech tak, aby vyřizování bylo příjemnější pro všechny z nás, především ale pro lidi s mentálním postižením, s duševním onemocněním a část seniorů - zejména seniorů s demencí, kteří jsou dlouhodobě znevýhodňováni v přístupu k informacím. Většina formulářů je pro ně nesrozumitelná, neví, kde a jak požádat o radu. Zaměstnanci úřadů zase nevědí, jak s některými lidmi komunikovat, což vytváří začarovaný kruh - tito občané se pak na úřady „bojí" chodit, často odchází s nepořízenou, kontaktu se vyhýbají. Neziskové organizace se proto rozhodli začít tento začarovaný kruh rozplétat. „Naším cílem je, aby nás úvodní otázky neděsily, ale abychom na úřady chodili s tím, že se vždy najde někdo, kdo k nám bude vstřícný a ochotný, a také schopen poradit tak, abychom všemu potřebnému rozuměli a necítili se zahanbeně," vysvětlil záměr Ivo Vykydal. „Na základě vzájemných zkušeností lidí s bariérami v komunikaci a úředníky vznikla zajímavá informační brožura." Ta popisuje situace, ke kterým na úřadech dochází a navrhuje konkrétní doporučení, která mohou překonat informační bariéry na úřadech. Vtipnými kresbami text doplnil karikaturista Jiří Slíva. V další etapě nabídnou občanská sdružení pracovníkům úřadů semináře, kde se dozví více o schopnostech a potřebách lidí s mentálním postižením, s duševním onemocněním a seniorů s demencí a především budou mít také příležitost se navzájem setkat. Společně také vyberou některé důležité informační materiály, které upraví tak, aby byly srozumitelnější, jasnější a stručnější.
Jestli budou lidé chodit vyřizovat své záležitosti na úřady s úsměvem si netroufnu tvrdit, co ale vím určitě je skutečnost, že respekt, ochota, vstřícnost a trpělivost v jednání na úřadech prospějí úplně všem.

Další informace na: http://www.spmpcr.cz/cs/nros/

Přílohy
PDF Na úřad s úsměvem.pdf (11.5 kB)