Město si přeje mít svého architekta

14. 3. 2017

Již delší dobu se v Olomouci přetřásá otázka, zda by město nemělo mít městského architekta. Současné vedení radnice je této myšlence příznivě nakloněno a hledá optimální řešení zřízení a obsazení této pozice. 
I to byl důvod, proč primátor Antonín Staněk (ČSSD) s náměstkem Alešem Jakubcem (TOP 09) a radním Michalem Giacintovem (KDU-ČSL) navštívili zkušenou architektku Zdeňku Vydrovou, která je už pětadvacet let městskou architektkou v Litomyšli. „Konzultovali s ní různé aspekty činnosti městského architekta i případnou pomoc při jeho výběru,“ řekla Právu mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. 

Může se jím stát i externista 

Pozice městského architekta není nijak závazně právně ukotvena, v některých případech se jedná o zaměstnance příslušného městského úřadu, jindy jde o externistu. Někteří architekti dokonce vykonávají tuto praxi pro více měst najednou. Podstatná je ale hlavní myšlenka takové spolupráce mezi samosprávou a architektem. Jde o to, zohlednit při řešení různých rozvojových projektů, developerských záměrů či přípravě koncepčních dokumentů i obecnější urbanistická, architektonická a estetická kritéria. 
„Chtěli jsme konzultovat tento záměr se zkušeným architektem. K tomuto záměru jsme zvolili Zdeňku Vydrovou. Především díky jejímu působení je Litomyšl vnímána jako velmi estetické město s kvalitní moderní architekturou,“ uvedl Staněk. 
„Hovořili jsme spolu o tom, jak může fungovat spolupráce architekta s politiky, se samosprávou a státní správou, jaké fungují v jiných městech modely takové spolupráce a jaké jsou oboustranné přínosy,“ doplnil Jakubec. V případě, že se město Olomouc rozhodne tuto pozici vytvořit, je důležitý i výběr kvalitní osobnosti. 
„Byli bychom velmi rádi, kdyby nám paní architektka Vydrová při dalších krocích pomohla svými obrovskými zkušenostmi,“ dodal Staněk. 

Zdroj: Právo, 10.3.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme