Město Olomouc chystá nový dům pro seniory

27. 9. 2013

Pro výstavbu domova nabídlo město soukromému zřizovateli k pronájmu a následnému prodeji vlastní pozemky. Míst pro seniory v zařízeních tohoto typu nyní není ve městě dostatek. Po kompletní a trvalé péči je přitom stále větší poptávka.

Domov pro seniory s kapacitou zhruba 80 osob by měl být vystavěn ve Slavoníně poblíž ulice Jižní. Pro stavbu domova město nabídlo pozemek o velikosti zhruba 1 500 metrů čtverečních. Na sousedním pozemku o výměře 3 500 metrů čtverečních, který chce vedení města provozovateli pronajmout, by pak mělo vzniknout potřebné zázemí domova pro seniory. Výstavba i provoz sociálního zařízení by měla být v režii soukromého investora a také zřizovatele. „Příprava výstavby domova pro seniory je pro vedení města prioritou v oblasti sociální politiky. Zařízení, které by poskytovalo trvalou péči starším občanům, ve městě výrazně chybí. Jsme si přitom vědomi jak důležitou pomoc a péči dokáže domov zajistit občanům, kteří jsou imobilní, nebo se závažnými zdravotními komplikacemi, o něž se z různých důvodů nemohou starat jejich rodiny,“ zdůraznila náměstkyně primátora Eva Machová, jež má sociální politiku města na starosti. Připomněla zároveň, že město v posledních letech přednostně finančně podporuje zejména terénní sociální služby, které jsou v Olomouci seniorům poskytovány. „Ze zkušeností však víme, že starším lidem po čase, zejména vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, pomoc terénních pracovníků nestačí, a potřebují komplexní péči, kterou jim dokáže poskytnout sociální zařízení typu domov pro seniory,“ vysvětlila náměstkyně Eva Machová s tím, že město nyní připravuje také výstavbu dalšího nájemního bydlení pro seniory v ulici Přichystalově.

Náklady na výstavbu domova, jehož hlavní část by měly tvořit jednolůžkové maximálně dvoulůžkové pokoje, jsou odhadovány na 90 až 110 milionů korun. Přímo ve městě je pouze jeden domov pro seniory s kapacitou dvě stě lůžek s čekací dobou dva až tři roky. Domov Pohoda ve Chválkovicích provozuje Olomoucký kraj.

„Plánovaný objekt bychom chtěli začlenit do běžné zástavby. Lokalita ve Slavoníně, kde pozemek města leží, je pro výstavbu domu pro seniory ideální. Důležité totiž mimo jiné je, aby občané mohli zůstat na stáří co nejblíže místu svého bydliště,“ upozornila náměstkyně Machová. Stavební práce by se mohly rozjet na podzim příštího roku a domov začít fungovat v roce 2015.

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Olomoucký - 15. Eva Machová