Město Jeseník snížilo daň z nemovitosti

17. 10. 2017

Zatímco daně se obvykle zvyšují, v Jeseníku je tomu nyní přesně naopak. A tak se tamní obyvatelé k jejich velkému překvapení dočkali snížení daně z nemovitosti. Jesenická radnice se tak rozhodla napravit razantní skokové zvýšení daně, ke kterému došlo v roce 2012. 
„Tehdy město zvedlo daň z nemovitosti vysoko nad průměr srovnatelných měst, protože potřebovalo peníze na vybudování wellness centra, které se nakonec stejně nestavělo. Bohužel v dalších letech nebylo jak daň snížit, aniž by to negativně nezasáhlo do rozpočtu. Teď ta možnost byla, tak jsme jí využili,“ sdělila místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová ( TOP 09 ). Domácnostem se tak podle ní daň z nemovitosti sníží na polovinu, podnikatelé zaplatí o čtvrtinu méně. 

„Lidé přivítají, že jim zůstane víc peněz“ 

„Celkový předpokládaný výpadek za rok bude pro město 4,5 milionu korun, což jsou sice velké peníze, ale tento výpadek pokryjeme zvýšeným příjmem díky změně zákona o rozpočtovém určení daní. Od státu dostaneme zhruba o šest milionů korun víc,“ doplnila jesenická místostarostka. 
Jeseník byl do současnosti vysoko nad průměrem, v němž se pohybovaly daně z nemovitosti ve srovnatelných městech. Teď se zařadil spíše do skupiny měst s nižší daní z nemovitosti. „Věřím, že lidé přivítají, že jim zůstane víc peněz. Je to také jedna z věcí, kterou chceme snížit odliv mladých lidí z Jeseníku do velkých měst,“ uzavřela Blišťanová. 

Zdroj: Mladá fronta DNES

Datum vydání:10.10.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme