Lidé nejsou spokojení se stavem náměstí Republiky

8. 8. 2017

Se současnou podobou náměstí Republiky v historickém centru Olomouce je nespokojena většina účastníků ankety, kterou v červnu a červenci uspořádala radnice. Lidem vadí vysoký počet automobilů i bezdomovců. Ankety se zúčastnilo 332 respondentů, její výsledky poslouží jako jeden z podkladů při tvorbě studie budoucí podoby tohoto náměstí, řekl primátorův náměstek Aleš Jakubec.

Podle 74 procent účastníků ankety je podoba náměstí nevyhovující nebo spíše nevyhovující. Spokojeno bylo pouze 12 procent respondentů. „Nejčastěji popisují dnešní stav tak, že náměstí Republiky neslouží jako náměstí, ale jen jako parkoviště," uvedl Jakubec. Lidem na náměstí Republiky vadí vysoký počet automobilů, málo zeleně, špatné osvětlení, nekvalitní vozovky a značný počet bezdomovců v okolí kašny.

Prostor podle některých odpovědí není příjemný pro chodce. „Lidé se zaráží nad tím, jak vstupní brána do centra města a místo s muzei, knihovnou a přístupem k univerzitě je nevhodně a málo reprezentativně upraveno," podotkl Jakubec.

Respondenti si také posteskli, že na náměstí Republiky chybí například venkovní posezení kaváren, stín, příjemnější mikroklima a zeleň. Také by uvítali, aby se část aktivit konaných na Horním a Dolním náměstí přenesla právě na náměstí Republiky.

Olomoucká radnice si nechá zpracovat studii budoucí podoby náměstí Republiky a jeho okolí, jehož velkou část nyní zabírá parkoviště. Studie se bude podle Jakubce týkat nějen prostoru náměstí, ale i přilehlých ulic Křížkovského, Mariánská, Akademická a Wurmova. Zahrnovat bude také Biskupské náměstí.

Radnice by díky tomuto dokumentu měla získat přehled o možných úpravách náměstí Republiky, kde sídlí například olomoucké arcibiskupství, Vlastivědné muzeum, Muzeum umění či Univerzita Palackého. Náměstí má trojhranný tvar a nyní se vyznačuje značným pohybem automobilů a vysokým počtem chodců, na které má být při úpravě náměstí kladen větší důraz.

Volby:
2017 poslanecká sněmovna - Olomoucký - 1. Aleš Jakubec