Lékaři protestují proti likvidaci péče o děti. Petici podepsalo přes 100 tisíc lidí

16. 3. 2016

Sdružení dětských praktických lékařů protestuje proti záměru ministerstva zdravotnictví zrušit jejich vzdělávací obor. Ve středu předají pediatři poslancům petici, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí. Podle nich může totiž zánik dané specializace vést k faktické likvidaci dětských lékařů v terénu. Možné rušení ordinací se nelíbí ani samotným rodičům, proti novele jsou také praktikové pro dospělé a sdružení všeobecných lékařů, podle kterých to může způsobit kolaps systému.

Sdružení dětských praktických lékařů protestuje proti záměru ministerstva zdravotnictví zrušit jejich vzdělávací obor. Ve středu předají pediatři poslancům petici, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí. Podle nich může totiž zánik dané specializace vést k faktické likvidaci dětských lékařů v terénu. Možné rušení ordinací se nelíbí ani samotným rodičům, proti novele jsou také praktikové pro dospělé a sdružení všeobecných lékařů, podle kterých to může způsobit kolaps systému.

„Jakákoli změna ve specializační přípravě musí zabezpečit příslušnou kvalitu a množství mladých lékařů v příslušném oboru v reálném čase. Obě společnosti varují před neuváženými zásahy do tohoto systému, které mohou způsobit kolaps v obměně lékařů primární péče,“ uvedli Svatopluk Býma za Českou lékařskou společnost J. E. Purkyně a Václav Šmatlák za Sdružení praktických lékařů ve společném prohlášení, které má deník ECHO24.cz k dispozici.

Spolupráce mezi dětskými praktiky i doktory pro dospělé funguje podle obou lékařů dobře a není proto potřeba nastavený systém měnit. „Nejsou odborné ani ekonomické důvody ke změnám v organizaci primární péče o občany v ČR. Spolupráce mezi praktickými lékaři pro děti a dorost a všeobecnými praktickými lékaři funguje na velmi dobré úrovni a pokrývá potřeby populace v našem státě,“ dodali Býma se Šmatlákem.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zrušit řadu vzdělávacích specializací lékařů včetně Praktického lékařství pro děti a dorost, z původních 46 základních oborů jich tak zbude 33 a délka studia se zkrátí. Resort Svatopluka Němečka (ČSSD) tak chce sjednotit roztříštěný vzdělávací systém s pravidly Evropské unie. Návrh zákona na začátku února schválila vláda.
Ministerstvo se chce sladit s EU

Od novely si ministerstvo slibuje i to, že umožní mladým lékařům se co nejdříve zapojit do systému zdravotnictví či zlepšení „horizontální prostupnosti mezi obory“. Podle kritiků tím chce řešit hlavně jejich nedostatek.

„Cílem ministerstva byla racionalizace počtu základních oborů specializačního vzdělávání při současném zachování vysokého standardu poskytovaných zdravotních služeb,“ uvedla deníku ECHO24.cz Dana Šalamounová z tiskové odboru ministerstva zdravotnictví.

„Podle současné právní úpravy probíhá v České republice specializační vzdělávání celkem v 96 oborech (základních nebo nástavbových). Tento počet je ve srovnání s Evropou nestandardní a nevychází ani z tradic specializačního vzdělávání u nás,“ pokračovalo dále ministerstvo.
Praktikové pro dospělé mají už tak plno

V případě dětských lékařů se pak mají sjednotit dva specializační obory v jeden s názvem Pediatrie, kdy budou budoucí pediatři v terénu studovat společně s nemocničními dětskými lékaři. Podle dětských praktiků to ale povede ke snížení jejich počtu i ke zhoršení kvalifikace.

Ve výsledku tak budou muset rodiče podle sdružení pediatrů počítat s tím, že budou děti v budoucnu vodit spíše ke svým praktikům či rodinným lékařů. Praktičtí lékaři pro dospělé mohou však dítě převzít do péče podle praktické doktorky a místopředsedkyně sdružení praktiků Jany Uhrové až od 14 let.

„Převzetí do péče dětí od 14 let všeobecnými praktickými lékaři je možné, prakticky ale omezené kapacitou jejich ordinací. Je známo, že zejména v některých lokalitách je praktických lékařů nedostatek, jejich ordinace jsou plně vytíženy a přijímání dalších pacientů již by překročilo únosnou míru jejich zatížení,“ sdělila deníku Uhrová.
‚Jde o nejlevnější systém. Ministr ani neušetří.‘

Podle ministerstva zdravotnictví se ale dostupnost dětských praktiků ani jejich kvalifikace zhoršit nemá, ba naopak. „Lékaři, kteří ukončí specializační vzdělávání ve sloučeném oboru, budou moci pracovat v primární, sekundární, i terciální (centrové) péči. Společné specializační vzdělávání pro dětské lékaře a praktické lékaře pro děti a dorost nepovede k horší dostupnosti či nižší kvalitě péče o děti v ČR. Záměr navrhovaného sloučení oborů je přesně opačný,“ doplnila Šalamounová z ministerstva zdravotnictví.

Proti proti návrhu ministerstva zdravotnictví se bouří nejenom lékaři, vadí i rodičům. Petici proti zániku specializačního oboru podepsalo přes sto tisíc lidí. Sdružení dětských praktiků dokument předá ve středu petičnímu výboru Sněmovny.

Se zástupci dětských lékařů i s ministrem Němečkem se sešla opoziční poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), podle které je nesmysl rušit fungující systém. „Pan ministr mi řekl, že nehodlá na svém rozhodnutí nic měnit. Síť dětských praktiků je přitom zajištěná a je také nejlevnější,“ řekla serveru politička, která je původní profesí dětské lékařka.

„Se zrušením poplatků u lékaře došlo u doktorů pro dospělé k navýšení úhrad od pojišťoven za péči, u dětských nikoliv. Přesto je systém funkční. Bylo by proto dobré, kdyby ministerstvo doložilo, proč to vlastně dělá, když tím ani neušetří,“ dodala Chalánková z TOP 09.
Čtěte také: Zaniknou dětští lékaři? Pediatři i rodiče se bouří proti ministerstvu
Odpůrci očkování se nevzdávají. Teď spoléhají na Senát

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme