Kraj platí za poradce z ČSSD

Hejtman si za veřejné peníze platí své spolustraníky. S některými pracoval na olomoucké radnici

23. 1. 2010 | 16:00
Pro hejtmana nyní pracuje bývalý náměstek primátora Olomouce a dnes ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík či bývalý poslanec sociální demokracie Pavel Hönig. Několik týdnů v loňském roce kraj platit také Tesaříkova bývalého asistenta, když byl ještě poslancem, Romana Váňu. Hejtman navíc přiznal, že uvažuje o dalším bývalém náměstkovi primátora Olomouce Jaromíru Czmerovi, že ho také angažuje jako poradce. Na neangažování lidí z úřadu, ale mimo něj nevidí hejtman nic zvláštního. „Myslím si, že je v  pořádku, když mohu využít informace i mimo oficiální struktury krajského úřadu. Zprávy, které se tak ke mně dostávají, jsou od lidí z nejrůznějšího spektra,“ řekl Tesařík..
Celá věc s poradci vyšla najevo na posledním zasedání krajského zastupitelstva, když se projednával rozpočet na letošní rok. V  pětapadesátičlenném zastupitelstvu nikdo nebyl proti. Pouze bývalá náměstkyně hejtmana Jitka Chalánková se zdržela hlasování. „Poradci byli jedním z více důvodů, proč jsem rozpočet nemohla podpořit,“ řekla Chalánková. Bývalý hejtman Ivan Kosatík, který je dnes náměstkem hejtmana, žádné osobní poradce neměl. „Každý jsme zvyklý na jiný systém práce,“ komentoval celou situaci Kosatík. Tesařík poradce obhajuje. „Například pan inženýr Hönig je mým poradcem ohledně letiště v Přerově. Je to proto, že jako bývalý člen výboru pro obranu má k této problematice velmi blízko a myslím, že je to dobře, protože připravit takový významný projekt není jednoduché,“ uvedl hejtman. Hönig bere pět tisíc korun měsíčně: „Zúčastňuji se zasedání představenstva a dozorčí rady společnosti Regionální letiště Přerov a hejtmanovi předávám svoje zprávy.“

Ve Sněmovně byl Hönig osm let členem Výboru pro obranu a bezpečnost a tvrdí, že za tu dobu nasbíral řadu osobních kontaktů na ministerstvu obrany, ale také v armádě, které teď může ve službách hejtmana využít.
Dalším Tesaříkovým poradcem je Miroslav Petřík. „Pan Petřík jakožto bývalý náměstek primátora Olomouce přes investice mi pomáhá právě v této oblasti, protože přece jenom v minulosti jsem investice neměl ve své gesci. V současné době uvažuji ještě o rozšíření o kolegu Czmera. Chtěl bych využít jeho zkušeností v oblasti, kterou zastával na městě jako náměstek primátora přes majetkoprávní záležitosti,“ řekl hejtman.
Současný šéf Technických služeb města Olomouc Miroslav Petřík vysvětlil, že spolupráce s Martinem Tesaříkem byla zaměřená především na první rok po jeho nástupu do funkce hejtmana.
„Jde o oblasti, které jsem měl na starosti na městě jako náměstek, a to jsou investice a cestovní ruch. Poskytuji konzultace okolo investičních akcí a jejich koordinaci, u cestovního ruchu jde hlavně o koncepční záležitosti. Sděluji mu stanoviska k  materiálům, které obdržím,“ řekl Petřík.
Za to dostával odměnu v řádu desetitisíců korun, pro letošek podle svých slov ještě přesnou výši nezná.
Několik týdnů jako poradce hejtmana pracoval v loňském roce také Roman Váňa. Tesařík byl tehdy poslancem a Váňa mu dělal asistenta. Když se Tesařík stal hejtmanem, vzal si Váňu na kraj. Poté, co na poslanecký mandát rezignoval, Váňu zhruba dva až tři měsíce platil kraj. „Nebyly to nějaké závratné částky,“ nevzpomíná si už dnes na přesnou sumu Váňa.

***

* Poradci Hejtmanu Martinu Tesaříkovi radí jeho spolustraníci Miroslav Petřík, který mu dělal náměstka na olomoucké radnici, svého dalšího bývalého náměstka Jaromíra Czmera chce povolat, radí mu i bývalý poslanec Pavel Hönig.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava