Každý student dostal 4000 korun. Na Jesenicku se snaží udržet mladé

13. 9. 2018

Kroky, které radnici každoročně stojí statisíce korun, podporují většinou politici ze všech stran. Podmínkou jednorázového příspěvku je trvalé bydliště v Jeseníku. Celková částka, kterou zastupitelé schválili na podporu studentů, je 200 tisíc korun.

Za posledních 10 let totiž odešlo z horské oblasti na tři tisíce obyvatel. „V Jeseníku jsou nyní tři střední školy. Například na té zemědělské se otevřelo pět tříd pro prváky,“ zjistila redaktorka České televize Monika Fleischmannová. Kapacita školy je tak plně vytížena. Ředitelka školy ale odmítla na dotaz ČT spekulovat, zda je obsazenost zapříčiněna výší příspěvku. 
Podle zjištění ČT však ještě před pěti lety odcházelo čtyřicet procent žáků studovat mimo okres. Předloni to bylo dokonce šedesát procent z nich. Příspěvěk v současnosti posílá město uchazečům jak učnovských, tak maturitních oborů. 
Město dává i vlastní porodné 
V Jeseníku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo loni 11 271 obyvatel, před pěti lety jich bylo 11 579. Počet obyvatel klesá již několik let. „Máme stále méně obyvatel, tím pádem klesají příjmy města, a musíme se více rozhodovat, do jakých akcí půjdeme,“ podotkla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09). 

Několik let také Jeseník vyplácí novorozencům z Jeseníku 5000 korun. „Jednotný názor například na porodném není, ale vždy to bylo schváleno. Myslím, že všichni to (demografický vývoj) tady vnímáme jako velký problém a pokud je to smysluplné, snažíme se to podpořit,“ řekla místostarostka města. 
Ostatní radnice v Olomouckém kraji opatření tohoto typu nedělají. Zabránit odlivu obyvatel se snaží zlepšováním životního prostředí i podmínek pro místní. Například v Přerově připravují vybudování průmyslové zóny, která by mohla přinést nové pracovní příležitosti, a od září výrazně sníží jízdné MHD pro studenty a seniory. „Velkou motivací pro život v Přerově by byla dostavba dálnice. Víme od mnoha Přerovanů, že neexistence dálnice, a tím způsobené horší životní prostředí v Přerově je pro mnohé, bohužel, impulsem k tomu, aby odešli z města, které mají jinak rádi,“ řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. 
Oblast s vysokou mírou nezaměstnaných 
Jesenicko v Olomouckém kraji patří dlouhodobě mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností. Aktuálně se zde míra nezaměstnanosti drží na 4,1 procentech. 
V porovnání s ostatními regiony vykazuje Olomoucký kraj čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Vyšší podíl nezaměstnaných měl v srpnu Moravskoslezský kraj (4,7 procenta), Ústecký kraj (4,7 procenta) a Jihomoravský kraj (3,8 procenta). 
V kraji tak bylo na konci srpna evidováno 11 662 volných pracovních míst. „Jejich počet byl o 17 nižší než v předchozím měsíci a o 2295 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku,“ uvedl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Na jedno volné pracovní místo v srpnu připadalo v Olomouckém kraji v průměru 1,2 uchazeče.

Zdroj:ceskatelevize

Datum vydání:12.9.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme