Kandidátka debatovala s občany a protikandidátem

5. 10. 2012 | 18:00

Senátní kandidátka Jana Němečková vyrazila osm dní před prvním kolem voleb na debatu senátních kandidátů do jesenického klubu Plíživá Kontra. Kromě naší kandidátky a přítomných občanů se debaty zúčastnil pouze kandidát ODS Petr Procházka. Miloslav Vlček (ČSSD) se přihlásil, ale na debatu nakonec nedorazil, ostatních šest kandidátů o ni vůbec neprojevilo zájem. „Záměrně jsme neoslovovali kandidáty jednotlivě, pouze jsme zveřejnili pozvánku v našem týdeníku, abychom zjistili, jak moc se kandidáti zajímají o náš region,“ vysvětluje úvodem moderátor debaty Miroslav Chovanec, šéfredaktor Jesenického týdeníku, který debatu senátních kandidátů s občany pořádal.

Po úvodním představení odpovídali kandidáti na otázky moderátora týkající se mimo jiné užitečnosti Senátu, volebního systému do parlamentních komor a také informovanosti kandidátů o jesenickém regionu. Oba kandidáti se shodli na tom, že Senát je potřebný jako pojistka fungujícího demokratického státu, která může zvrátit přijetí kontroverzních zákonů podpořených nejistou většinou ve sněmovně. Senát navíc dokáže v krajním případě zabránit změnám ústavy ve prospěch jedné strany (či dvou stran), kterých jsme dnes svědky například v orbánovském Maďarsku.

Debata pokračovala slovem kandidátů, kteří měli prostor nastínit své plány a priority (tuto část debaty ze strany naší kandidátky máte možnost shlédnout na adrese https://www.youtube.com/watch?v=Rv917jDtZK0&feature=plcp). V následném prostoru pro dotazy z publika padly od občanů otázky týkající se možnosti snížení počtu zákonodárců a dalších zastupitelských orgánů na polovinu a možnosti daňového zvýhodnění firem. „V současnosti máme v poslanecké sněmovně jednoho zástupce z Jesenicka, pokud bychom chtěli snížit počet zákonodárců o polovinu, pravděpodobně by tam nezůstal nikdo z místních, kdo by mohl prosazovat vaše zájmy, takže si myslím, že by to nebylo dobré,“ řekla v této fázi debaty Jana Němečková. Oba kandidáti se shodli na tom, že nějaké zvýhodnění firem z nezaměstnaností silně postiženého regionu je rozhodně namístě, ale že zvolené opatření musí být nastavené tak, aby zabránilo zneužívání systému firmami, které by pouze naoko přestěhovaly své sídlo na Jesenicko a fungovaly v jiném kraji. Následné dotazy zavedly kandidáty ještě k problematice financování regionálního školství a také k nově přijaté úhradové vyhlášce týkající se lázeňských pobytů.

„Myslím, že v Senátu by měli sedět lidé, kteří mají všech pět pohromadě, a řekl bych, že přítomní kandidáti nám tady dnes ukázali, že všech pět pohromadě rozhodně mají,“ zakončil téměř dvě hodiny trvající debatu senátních kandidátů moderátor.

Přes pokročilou hodinu Jana Němečková však ani tento večer nevynechala možnost pobavit se s místními a ještě téměř dvě hodiny po skončení debaty vedla dlouhé rozhovory snad se všemi hosty Plíživé Kontry.

Volby:
2012 senát - 65 - Šumperk: Jana Němečková