Kalousek proti kombajnu. „Koblihy nevedu, mám müsli“

4. 10. 2016

Spíše nenápadný styl bez pódia a hlasité produkce včera odpoledne zvolila TOP 09 při propagaci před krajskými volbami. Akci k upoutání lidí, na kterou dorazil i předseda Miroslav Kalousek, tak většinou přebíjelo zahájení rozhlasového festivalu. Müsli tyčinku od šéfa strany však z oslovených odmítl málokdo.

OLOMOUC Proti nepřehlédnutelnému kombajnu s velkým billboardem propagujícím s pomocí ministra zemědělství Mariana Jurečky koalici KDU-ČSL a Strany zelených povolala včera odpoledne TOP 09 do centra Olomouce Miroslava Kalouska. Před krajskými volbami, v nichž kandidátku TOP 09 vede Jitka Chalánková, měl na Horním náměstí lídr s dalšími členy strany naplánovanou kontaktní kampaň. Vsadili na poměrně nenápadný styl. Zatímco kombajnu si všimne téměř každý, kdo náměstím prochází, exministra financí a předsedu TOP 09 zaregistrovali především ti, jež v centru sám oslovil. Kolemjdoucím rozdával müsli tyčinky a ironickými poznámkami o koblihách každému připomínal svoji rivalitu se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Čekání (s dýmkou) na Kalouska

Do začátku „kontaktní kampaně s Mirkem“, jak TOP 09 včerejší akci pojmenovala, zbývá pouhých 10 minut. Málokdo to ale pozná. Snad jediným vodítkem pro to, že se v centru Olomouce schyluje k topkařské akci, je muž s kamerou pokuřující u sloupu Nejsvětější Trojice dýmku – jeden ze symbolů strany, kterou spoluzakládal Karel Schwarzenberg. Tabák voní, minuty ubíhají. Člověk začíná pochybovat, zda se tu Kalousek do nahánění voličů vůbec pustí.
U Trojice skupina několika desítek polských turistů poslouchá výklad průvodkyně, u Arionovy kašny stojí dav lidí, čeká na festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. TOP 09 stále nikde, nemá tu připravené žádné pódium.
Na orloji zacinká třináctá hodina, Kalousek se objevuje u radnice. Pod Trojicí se pozdraví s několika spolustraníky z regionu, zaváže si tkaničku, bere papírovou tašku s tyčinkami a vyráží mezi lidi. Valná část těch, kteří přes náměstí procházejí, o něm stále neví.
„Dobrý den, koblihy nevedu, ale mám pro vás müsli tyčinky,“ oslovuje kolemjdoucí. Valná část lidí si od bývalého ministra tyčinku vezme, najdou se ale i tací, kteří pětapadesátiletého politického matadora odmítnou. I tak je tašku po deseti minutách třeba doplnit. Letáky a tyčinky rozdávají také další členové partaje.

„Selfíčko“ u Trojice

Staršího Olomoučana Kalouskova návštěva vyloženě rozradostní. „To mi snad nikdo nebude věřit, že jeden z nich přijede až sem,“ volá nadšeně z lavičky u Trojice. Kalousek ji obchází, nabídce tyčinky neunikne nikdo. „Jé, to jste vy,“ uvědomí si jedna z žen, když se k ní Kalousek nakloní. Stejně jako další lidé si ho do poslední chvíle nevšimla. Fakt, že je na olomouckém náměstí, mnohé překvapí. Dvojice mladíků si s ním dělá selfie.
Vše zpovzdálí snímá kameraman, jenž na topkaře čekal u sloupu, dýmku má již schovanou. Že by však TOP 09 náměstí opanovala, říct nejde, větší pozornosti se u lidí těší rozhlasový festival, z jehož pódia u stříbrného přívěsu mluví herečka Hana Maciuchová. Početně topkaře převyšuje i skupina polských turistů.
„Kontaktní kampaň s Mirkem“ měla TOP 09 na náměstí naplánovanou do dvou hodin odpoledne, vše končí o zhruba deset minut dříve. Kalousek u Trojice vykouří cigaretu, těsně před druhou se spolustraníky odchází směrem na Dolní náměstí. Cestou rozdají poslední letáky a tyčinky.

Zdroj:Regionalni mutace| Mladá fronta DNES - Olomoucký kraj

Autor: Michal Poláček, redaktor MF DNES