Jsem Evropan.

22. 5. 2014

Cítím se být Evropanem – doma jsem samozřejmě tady, v České republice ale hned tím dalším „doma“ je Evropa – krásná, rozmanitá co do přírodních krás, s lidmi, jejichž mentalitě jsem schopen rozumět, protože jejich život se zásadně neliší od způsobu života v naší zemi.

Jsme všichni spjatí vzájemně historicky – právě teď jsem dočetl úchvatnou knihu o Přemyslovcích a znovu jsem si to vzájemné kulturní a historické spojení uvědomil. Ano, dcery našich panovníků a šlechty se běžně vdávaly do okolních zemí, naše královny zase pocházely z různých koutů Evropy.Naši umělci i řemeslníci jezdili na zkušenou do evropských zemí naprosto běžně.Toto vše bylo uměle přetrženo. Naše příslušnost mezi evropské země byla nahrazena nucenou otočkou směrem k tehdejšímu Sovětskému svazu a vše ostatní bylo prakticky smazáno.Naštěstí z pohledu historie šlo jen o krátké extempore a teď je vše zase tak, jak tomu bylo po staletí.

Evropa je však můj druhý domov – tím prvním, nejvýznamnějším, kde jsou kořeny mé rodiny, kde mám přátele, svá oblíbená místa- je provždy naše republika. Nechci být v Evropském parlamentu jen nějakou loutkou větších zemí, ale beru si za vzor naše nejschopnější panovníky a prezidenty minulosti – chci hájit v Evropě zájmy naší země, její prospěch a zájem našich občanů.

Bořivoj Šarapatka

Volby: