Jeseník pozve mladé Poláky na stáže do místních firem

3. 1. 2018

Spolupráce nejsevernějšího okresu Olomouckého kraje a nedaleké Nysy v sousedním Polsku se rozrůstá a přináší nové příležitosti pro jesenické i polské studenty. Zájemcům z Jesenicka se nedávno otevřela možnost studovat na nové vysoké škole v Nyse, okres také na konci uplynulého roku navštívilo vedení polské školy a setkalo se se zástupci zdejších samospráv. Nově budou moci polští studenti například absolvovat stáže či praxi v jesenických firmách. Do regionu se navíc znovu vydá polská delegace a bude zdejší maturitní ročníky „lanařit“ pro studium na nyské škole.
„Domlouváme další možnosti spolupráce, například stáže studentů polské školy ve firmách na Jesenicku a jejich praxe. Samozřejmě se také snažíme dát našim středoškolákům co nejvíc informací o možnostech studia na škole v Nyse, protože je o ně v Polsku zájem,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, která stojí v čele snah přiblížit možnosti vzdělávání v Polsku jesenickým studentům.
Na prosincovou návštěvu zástupců vedení školy v Nyse naváže na přelomu února a ledna další. Tentokrát se zástupci polské školy vydají do středních škol na Jesenicku. „Navštíví maturitní ročníky všech středních škol na Jesenicku a podají studentům podrobné informace a zodpoví jejich otázky týkající se možností studia v Polsku,“ popsala Blišťanová. Podle ní je také velký zájem ze strany starostů jesenických obcí a majitelů firem o návštěvu polské školy. „Uspořádáme pro ně výjezd do Nysy, aby se s tamní vysokou školou podrobně seznámili. Podnikatelé z Jesenicka budou moci zhodnotit možnosti využití polských absolventů na našem pracovním trhu,“ doplnila jesenická místostarostka.
Vysoká škola v Nyse vznikla v roce 2001. Nabízí moderní obory, které absolventům školy zaručují dobré uplatnění na pracovním trhu.

Zdroj:Mladá fronta DNES

Datum vydání:3.1.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme