Inovační přístup je možné uplatnit i při stavbě koupališť: příklad města Litovel

5. 8. 2013

V uplynulých letech probíhala v litovelském zastupitelstvu rozsáhlá diskuze o budování nového koupaliště. Ve hře byla varianta klasického bazénu s nerez vanou a nebo koupaliště s využitím přírodních procesů při čištění vody. Zvítězila druhá varianta, a tak mohlo být na přelomu července a srpna otevřeno nové koupaliště, které je kombinací přírodního koupání a bazénu s vodou čištěnou rostlinami vysazenými v regenerační zóně. Do tohoto prostoru je pomocí čerpadel dopravována „špinavá“ voda, v biotopu litorálního společenstva probíhá čistící proces a vyčištěná voda se malým potůčkem vrací zpět do koupaliště. Díky biologickému čištění není nutné dodávat do vody bazénovou chemii a koupaliště je tedy vhodné i pro alergiky. Celý systém je vybaven také sběrači mechanických nečistot.

            V koupališti Litovel najdou zábavu a odpočinek jak děti, tak dospělí. Nachází se zde jak zábavní a relaxační prvky (skluzavky, masážní trysky atd.), tak je možné se přímo v areálu občerstvit. Koupaliště je vhodné i pro malé děti, pro něž je připraveno brouzdaliště.

Celý areál je jistě citlivěji začleněn do nivy okolní Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, než by tomu bylo u klasického bazénu. Přesvědčte se sami a za příznivé vstupné koupaliště při cestě okolím Litovle navštivte. 

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme