Dvě základní školy v Předmostí čeká spojení

Rodiče se obávají toho, že v nově vzniklém zařízení nebude prostor pro individuální přístup k dětem. Město: Musíme šetřit

21. 12. 2012 | 15:00

Přerov – Strach z utlumení úspěšného školského projektu, zaměřeného na individuální přístup k žákům a integraci zdravotně postižených, mají rodiče dětí ze ZŠ a MŠ Pod Skalkou v Předmostí u Přerova. Škola se má totiž od příštího roku spojit s nedalekou ZŠ J. A. Komenského v Hranické ulici. Důvody jsou podle radních dva: nedostatečné vytížení obou zařízení a úbytek žáků.
„Dávali jsme naše děti do školy rodinného typu a výchovný program byl zaměřený na individualitu a rozvíjení osobnosti. Integrace přináší dětem spoustu pozitivních věcí a obáváme se toho, že po spojení tento duch školy zmizí,“ shrnula své pocity matka jednoho z žáků, který školu navštěvuje.
Strach, že škola ztratí svou výjimečnost, má i Věra Baďurová, jejíž syn trpí středně těžkou formou autismu a vyžaduje speciální přístup. „Vnímám to velmi negativně, protože jsem si školu pečlivě vybírala. Syn je extrémně citlivý na zvuky, takže nám vyhovuje, že na začátku hodiny nezvoní,“ řekla. Pokud by ke spojení došlo, neměla by prý škola přijít o speciální styl výuky.
Stejně to vnímá i další z maminek. „Děti jsou vedeny ke vzájemné úctě, a to i k dětem s postižením. Líbí se mi způsob vyučování v blocích, možnost přerušení výuky třeba na deset minut hrou, když jsou žáci unavení. Každý, včetně učitelů, ví, ke komu patříme, známe se jménem a jsme taková jedna velká rodina,“ řekla Andrea Veselá, která má v ZŠ a MŠ Pod Skalkou tři děti – nejmladší ve školce a další dvě v první a čtvrté třídě.
ZŠ a MŠ Pod Skalkou v Předmostí se věnuje dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy se zdravotním postižením, poruchami učení nebo chování. „Máme zde školní poradenské pracoviště a od roku 2005 také speciálního pedagoga,“ upřesnila ředitelka Marie Sedláčková.
Ta doufá, že se i po spojení obou zařízení podaří udržet „kurz“ a program Začít spolu, který vychází z alternativního přístupu ke vzdělání. „Chceme zachovat to, co děláme, i když budeme v jiných prostorách. Naši pedagogové se navíc budou podílet na vzniku nového vzdělávacího programu,“ zmírnila obavy rodičů.
Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili pouze koncepci spojení obou škol, samotný materiál se ale bude schvalovat až na jednání v únoru. Důvody tohoto kroku jsou podle náměstka přerovského primátora Dušana Hluzína (TOP 09) dvojí. „Ten první je ekonomický. Ani jedna ze škol nemá více jak dvě stě dětí a musejí se dofinancovávat z městského rozpočtu. Dalším důvodem je pak nepříznivý demografický vývoj, protože děti začnou postupně ubývat. Poslední silný populační ročník je 2009 a časem by jedné ze škol mohl hrozit zánik,“ řekl. Ani jedno zařízení se prý ale nemusí obávat toho, že by přišlo o svou výjimečnost. „V současné době má každé vlastní vzdělávací program. Pracovní skupina, složená z pedagogů obou škol, ale začne vytvářet nový program, jenž bude průnikem těch stávajících. Doufáme, že učitelé, kteří se na tom budou podílet, najdou společnou řeč,“ poznamenal. Ke spojení by mělo dojít od září příštího roku a výuka bude probíhat v nově zrekonstruované a zateplené budově ZŠ J. A. Komenského v Hranické ulici v Předmostí. „O využití uvolněného objektu školy v ulici Pod Skalkou budeme ještě jednat. V případě, že ale jesle přejdou pod ministerstvo školství, rádi bychom zde vybudovali další zařízení pro nejmenší děti. Stávající městské jesle už totiž nemůžeme rozšířit,“ zmínil. Mateřských škol Pod Skalkou, v Čekyni a Vinarech se prý změna nijak nedotkne.
Obavu ze spojení obou zařízení nemá ani ředitel Základní školy J. A. Komenského v Předmostí Vladimír Peška. „Naše škola je historickopřírodovědného zaměření, ale věříme, že se oběma týmům pedagogů podaří vytvořit nový výchovný program,“ konstatoval s tím, že budova v Hranické ulici je dostatečně prostorná pro to, aby do ní vešli žáci obou zařízení.

Nové přerovsko | 21.12.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 5 | Autor: PETRA POLÁKOVÁ–UVÍROVÁ | Téma: Olomoucký kraj