Dárci krve dostali na radnici zlatou medaili

2. 11. 2017

Několik desítek dárců krve si v pondělí na olomoucké radnici převzalo Zlatou medaili Prof. MUDr. Jana Janského. K té vede cesta přes čtyřicet bezplatných odběrů, což pro muže představuje deset let, pro ženy ještě více.

Krev je nejcennější tekutina, kterou nelze vytvořit uměle. Jak připomněl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl, denně je v Česku potřeba krev od dvou tisíců dárců. 

Ze 74 oceněných byl dnes nejstarším 57letý Ivan Boleček. Podle Lucie Vybíralové z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc je možné darovat krev až do 65 let. U mužů čtyřikrát, u žen třikrát ročně. Aktuálně nejžádanější krevní skupinou je B plus. 

Vzácné hosty na radnici přivítal i náměstek primátora Aleš Jakubec, který se svěřil, že z registru dárců jej po čase vyřadila získaná alergie. Čtyřicet odběrů u všech přítomných ale ocenil. „Jako poděkování přijměte slevu na cestování olomouckou hromadnou dopravou,“ doplnil Jakubec.


Primářka transfúzního oddělení Dana Galuszková uvedla, že s konkrétní příběhy pacientů, jejichž život byl závislý na krvi dárců, lze nalézt na speciální facebookové stránce 470 ml. 

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme