ČSSD je v brejku. Nad ODS v kraji vede 27:18

15. 4. 2010 | 12:00
Kdyby byly volby do Poslanecké sněmovny nyní, vyvěsil by kraj oranžovou, tedy vlajku sociální demokracie. Tu by nyní volilo 27 % lidí. Druhá ODS oslovila v bleskovém průzkumu jen 18 % voličů.

OLOMOUC Podle bleskového průzkumu by parlamentní volby v Olomouckém kraji vyhrála sociální demokracie. To v tradičně levicověji orientovaném regionu, jako je střední a severní Morava, není nic překvapivého, náskok socialistů nad občanskými demokraty je však tentokrát opravdu velký.

V Olomouckém kraji by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD se sedmadvaceti procenty hlasů, druhá ODS by podle průzkumu měla o devět procent hlasů méně. Před čtyřmi roky přitom parlamentní volby v Olomouckém kraji vyhrála sice také ČSSD, která získala přes pětatřicet procent hlasů, druhá ODS však tehdy od voličů dostala pouze o pět procent hlasů méně.
Kromě zvyšujícího se rozdílu mezi dvěma největšími stranami přinesl průzkum další jednoznačný trend. Od obou velkých stran voliči odcházejí k malým či novým politickým uskupením, což ČSSD a ODS ubírá hlasy. Zdá se, že pravici více.

Reprezentativní průzkum s téměř tisícovkou respondentů si u agentur SC&C a STEM zadala Česká televize v souvislosti se včerejšími Otázkami Václava Moravce Speciál, které byly tentokrát vysílány z Olomouckého kraje.

„Vzhledem k sociodemografické struktuře našeho kraje to nejsou čísla nějak zvláště překvapující. Ještě jsme nezahájili kampaň. Věřím, že volební výsledek bude odlišný," komentoval výsledky lídr ODS v Olomouckém kraji Ivan Langer. „Výsledky průzkumu vnímám pozitivně a pevně věřím, že se do voleb náskok ČSSD ještě zvětší," prohlásil rovněž lídr sociální demokracie v kraji Miloslav Vlček.

Podle volebního modelu by se v Olomouckém kraji do Sněmovny dostaly také KSČM se 13,5 procenta hlasů, TOP 09 se 13 procenty, Věci veřejné by volilo osm procent lidí, KDU-ČSL 6,5 procenta a SPO - Zemanovci by získali pět procent hlasů. K volbám v kraji chtějí přijít téměř tři čtvrtiny respondentů.

V roce 2006 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD, která získala 35,4 procenta hlasů, druhá ODS dostala 30,3 procenta a třetí KSČM 14,7 procenta. Zisk nad pět procent zaznamenali také lidovci a Strana zelených.

» Pokračování na straně B3

Kdo by podle bleskového průzkumu uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji? ČSSD, ODS, TOP 09, Věci veřejné, KDU-ČSL a na pětiprocentní hranici je i SPO-Zemanovci.

» Pokračování ze strany B1

Olomoucký kraj má nyní v Poslanecké sněmovně celkem dvanáct poslanců. K volbám před čtyřmi lety přišly o něco víc než dvě třetiny voličů.

Výsledky průzkumu je potěšena především TOP 09. „Myslím si, že to není špatný výsledek. Řekla bych, že od posledního průzkumu loni na podzim, kdy jsme měli v kraji kolem osmi procent, jsme tvrdě pracovali a to se projevilo. Doufám, že tyto odhady ještě vylepšíme," neskrývala dobrou náladu jednička na kandidátce TOP 09 v Olomouckém kraji Jitka Chalánková. Naopak lidovci moc spokojení nejsou. „K průzkumům jsem opatrný, ne vždy se ukážou jako odpovídající skutečnosti. Někdy jsou rozdíly velké. Každopádně KDU-ČSL v Olomouckém kraji potvrzuje, že je pevnou součástí politického spektra a má stabilně nad pět procent hlasů," prohlásil lídr KDU-ČSL Pavel Horák.

Ten moc nevěří odhadům menších stran a je přesvědčen, že voliči nakonec dají u volebních uren přednost stabilitě a politické kultuře. „Nikoliv experimentům a například přeběhlictví," dodal lídr Horák. Komunisté považují výsledek průzkumu za standardní. „Čísla považuji za docela příznivá, ale je to vždy jen a jen průzkum. Nepřeceňujeme ho, bereme ho na vědomí, ale samozřejmě rozhodnou voliči," řekl lídr KSČM Alexander Černý. Hlavním černým koněm vzadu v Olomouckém kraji jsou však podle výsledku průzkumu Věci veřejné, které pomýšlí na jedno křeslo v parlamentu. „Věřím, že Olomoučany oslovuje kromě našeho programového desatera také to, že představujeme jedinou politickou stranu, která nabízí nové tváře a jasnou změnu," je přesvědčena Lenka Andrýsová, lídr Věcí veřejných v kraji.

Na úspěch v Olomouckém kraji pomýšlí i SPO-Zemanovci. „Vzhledem k tomu, že strana reálně existuje tři a půl měsíce, je to výborný výsledek. Potvrzuje se, že doba je těhotná změnou, lidé hledají alternativy k velkým stranám," řekl lídr strany Radek Augustin.


FAKTA Jak by dopadly volby? Podle volebního modelu by nyní v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD s 27 %, druhá je ODS s 18 %. Na třetím a čtvrtém místě jsou téměř vyrovnané KSČM s 13,5 % a TOP 09 s 13 %. Nad pěti procenty hlasů se umístili ještě Věci veřejné s 8 %, KDU-ČSL s 6,5 % a rovněž SPO-Zemanovci s 5 %. Deklarovaná účast v květnových volbách dosahuje v Olomouckém kraji 71 procent. Nejvíce odhodláni účastnit se voleb jsou tradičně lidé starší šedesáti let a voliči KSČM. ZDROJ: Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi VÝZVA Vy a volby Proč je Olomoucký kraj levicově zaměřený? Co dělají poslanci pro náš kraj dobře a co se jim nedaří? Znáte své poslance? Kdo je vidět a kdo naopak ne? Napište nám na e-mailovou adresu redolo@mfdnes.cz, vaše názory rádi otiskneme.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Autor:
Michal Šverdík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme