Chalánková: Zákon o sociálním bydlení přichází pozdě

9. 3. 2017

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Především je mi velmi líto, že musím komentovat absolutní neschopnost a neprofesionalitu paní ministryně Marksové připravit životaschopný zákon, připravit ho včas a nalézt shodu v koalici. Místo toho slyšíme o nátlakových akcích, happeninzích, které pořádají nevládní organizace, které se tak lvím podílem na napsání tohoto zákona podílejí. Základní otázky jsou dvě. Komu chce vláda rozdávat byty? Není totiž vůbec jasné, jak velkému okruhu lidí by tento zákon měl pomáhat. Kolik to bude stát? To je podle mě klíčová záležitost, protože původní návrh připomínkového řízení skončil v říjnu 2016. Přišlo také 613 zásadních připomínek, které nebyly vyřešeny. Za pomoci nevládních organizací byl návrh několikrát přepsán a nyní jde do vlády navzdory odmítavému stanovisku Legislativní rady vlády, která rozcupovala právě to, o čem jsem hovořila. Nejsou vyčíslené náklady. V tomto momentě ministerstvo práce a sociálních věcí obešlo velkou Legislativní radu vlády. Pan ministr Chvojka, který jsem ráda, že nastoupil do funkce, slíbil dbát na kvalitu zákonů. Místo toho jde na vládu skutečný paskvil, protože vůbec nevíme, kolik takový zákon bude stát. Nesouhlasím s tím, aby děti žily na ubytovnách, i když se nám dávky do ubytoven snižují. Dávky hmotné nouze už jsou přísnější a snižují se. Příspěvek na bydlení jde především do bytů. Aby ale byly odebírány děti do dětských domovů z důvodu bytové nouze, to ze zákona možné není.

Moderátorka: Obavy této iniciativy tedy nechápete?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Je to komplikovanější. Pokud není ministerstvo práce a sociálních věcí schopno zajistit takto důležitý zákon především pro nízkopříjmové rodiny s dětmi, aby nebyly ohroženy tím, že mohou děti ztratit, tak jak chce potom paní ministryně Marksová řešit sjednocení? Chce pod sebe dostat i dětské domovy, které patří do resortu zdravotnictví, do resortu školství, a přitom není schopna předložit žádný kvalitní zákon o sociálním bydlení.

Moderátorka: Pokud by se během projednávání zákona tam nějakým pozměňujícím návrhem dostal vymezený okruh lidí a dopady na státní rozpočet, pak by pro to TOP 09 ruku zvedla?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Jsem velice smutná z toho, že paní ministryně Marksová řeší různé dlouhodobě neřešené věci tím, že vzkazuje, že je máme opravovat pozměňovacími návrhy. Toto jsou věci koncepční. Za ty je zodpovědná vláda a ministerstvo. Podle mě se potom v Poslanecké sněmovně můžeme bavit o velmi okrajových věcech, nikoliv o zásadních, jako je vymezení cílové skupiny. Není možné předkládat do Poslanecké sněmovny zákon, kde nevíme, kolik bude stát.

Zdroj:ČRo Plus, 7.3.2017

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme