Bořivoj Šarapatka: Vesnice roku v Olomouckém kraji se šťastnou 19 (19. ročník, 19. účastníků, rozhodnutí 19. června)

28. 7. 2013

V rámci Programu obnovy venkova se v tomto roce konal již 19. ročník soutěže Vesnice roku v Olomouckém kraji, do které se přihlásilo 19 obcí. Posuzování přihlášených obcí měla na starosti 10ti členná hodnotitelská komise, jejíž členové měli v průběhu posuzování jedinečnou možnost poznat venkov se vším všudy. Kromě nahlédnutí do rozvojových dokumentů, úspěšně zvládnutých projektů a seznámení se s plány do budoucna měli příležitost mimo jiné také poznat pracovitost a obrovské nasazení dobrovolníků při péči o zeleň nebo spolkový život.

19. června rozhodla hodnotitelská komise, že Zlatou stuhu za první místo v soutěži a finanční odměnu Olomouckého kraje získá obec Hradčany, která zároveň postoupila do celostátního kola soutěže Vesnice roku 2013. Na druhém a třetím místě se umístily obce Rapotín a  Hrabová.

Oceněných obcí však bylo více. Například obec Nová Hradečná získala za péči o zeleň a životní prostředí Zelenou stuhu, obec Babice za spolupráci se zemědělským subjektem Oranžovou stuhu, Hněvotín za společenský život v obci Modrou stuhu, obec Bohdíkov za činnost mládeže Bílou stuhu. Troubky získaly cenu za nejlepší knihovnu, Mořice Fulínovu cenu za nejlepší květinovou výzdobu a Černotín Cenu naděje pro živý venkov. Z dalších oceněných byly obce Císařov a Příkazy, které získaly titul Zlatá cihla a obec Křtomil ocenění za zapojení dětí do života obce a úpravu veřejného prostranství.

Ceny byly předány v pěkném prostředí a v příjemné atmosféře vítězné obce – v Hradčanech – dne 26. 7. 2013.