Boj o náhradní zdroje pitné vody zdržují plány na výstavbu východního obchvatu Olomouce

8. 6. 2018

Podzemní zdroje vody pro mlékárnu Olma zastavily plány na výstavbu východního obchvatu Olomouce. Podnik se dohaduje s městem o náhradních studnách. Ředitelství silnic a dálnic podá v srpnu novou žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí, potřebné dokumenty nyní dokončuje.

Východní obchvat Olomouce tak zvaná tangenta je dlouholetým snem tisíců Olomoučanů. Zbavit je má kolon aut, která zatím projíždí i tady na ulici Chválkovická od Šternberka směrem na Přerov. Stavba tangenty se ale už několikrát odsouvala. Teď se zadrhla kvůli EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí. Problém je v podzemních zdrojích pitné vody pro podnik Olma.

„My jsme provedli doplňující hydrologický průzkum a předpokládáme, že během srpna budeme znovu podávat žádost na ministerstvo životního prostředí, abychom získali kladné stanovisko o posuzování vlivu stavby na životní prostředí,“ říká šéf olomouckého Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka. I když podle některých posudků obchvat nepoškodí podzemní zdroje, město s Olmou řeší, za jakých okolností by povolila průchod tangenty.

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce z TOP 09 se jedná o náhradní studny, cenu zatím odhaduje.

„Řekněme, že to bude asi dvacet nebo třicet milionů. Když si uvědomíte, že východní tangenta má stát snad tři miliardy, tak je ta částka relativně směšná. Jestliže ale existují stanoviska, která říkají, že nedojde k narušení, tak potom je asi problém tyto peníze na to alokovat ze státních prostředků,“ říká.

Navrhuje proto Olmě, že na ně náhradní zdroje vody převede až v případě, kdy by došlo k zamoření stávajících studní.

„Za sebe si neumím představit, že bychom jim poskytli tyto vodní zdroje jen tak. Pro mě je to jen za podmínek, že dojde k narušení. Pak jim to můžeme uvolnit,“ dodává Jakubec.

U jednání jsou také zástupci kraje. Ten by se podle náměstka hejtmana Jana Zahradníčka  mohl finančně podílet na záloze vodních zdrojů: „Olomoucký kraj je připraven pomoci zejména po finanční stránce, pokud by ta investice překročila nějakou hranici.“

Podle společnosti Olma jsou jakékoli komentáře k situaci v této chvíli předčasné. Podnik se vyjádří až poté, co se seznámí s výsledkem posouzení vlivu na životní prostředí.

Volby:
2018 zastupitelstva obcí - Olomouc - 1. Aleš Jakubec