„Aby se s námi bavily.“ Investor obdaroval strany

13. 9. 2018

Investor, který chce v centru Prostějova vybudovat obchodní galerii za miliardu korun, poslal osmi politickým stranám nebo hnutím kandidujícím v komunálních volbách v Prostějově dar padesát tisíc korun. Společnost Manthellan tvrdí, že tak chce nastartovat zablokovaný dialog o vlekoucí se investici.
Výjimkou je ČSSD, která prostějovskou radnici v současné době ovládá. Manthellan jí peníze neposlal, protože podle něho právě ČSSD začala zpochybňovat uzavřené smlouvy.
Mezi městem a investorem nyní zuří válka. Začala loni před Vánocemi přetahováním o velké parkoviště v centru Prostějova. Podle radnice na konci roku smlouvy s Mantehllanem vypršely. Opozice tvrdí, že jsou pro město nevýhodné a v rozporu s podmínkami výběrového řízení. Manthellan to odmítá. Žaloba na platnost smluv nyní leží u Krajského soudu v Brně, který však pravomocně ještě nerozhodl.

„Podpořili jsme strany nebo hnutí s relevantním programem pro komunální volby, abychom nastartovali dialog o celé investici. Je to nestandardní krok, ale plně transparentní a bez jakýchkoliv podmínek. Jde pouze o to, aby s námi někdo začal mluvit,“ tvrdí předseda představenstva Manthellanu Richard Morávek.
„Nechci to nazvat podplácením, protože nejsem právník a nejsem si jistá. Jsem však každopádně ráda, že ČSSD není mezi obdarovanými,“ komentuje to primátorka města Alena Rašková z ČSSD. Odmítla zároveň, že by město s Manthellanem nemluvilo, dialog podle ní vede najatá právní kancelář.
Opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP 09 rovnou prohlásil, že padesát tisíc korun je úplatek. „Samozřejmě ho okamžitě vrátíme,“ slíbil Matyášek, podobně jako další politická uskupení v Prostějově.

Zdroj:Mladá fronta DNES

Datum vydání:12.9.2018