Tenhle chodník opravme, řeknou si sami obyvatelé

8. 4. 2011 | 15:00

Možnost rozhodovat o vyspravení chodníků svěřila olomoucká radnice komisím městských částí. Na opravy jim také poslala větší balík peněz. Komise si slibují, že větší pravomoci opravy chodníků urychlí.

 

OLOMOUC Větší pravomoci a hlavně větší balík peněz svěří olomoucká radnice třem desítkám komisí městských částí. Obyvatelé jednotlivých čtvrtí budou od letoška sami moct rozhodovat o opravách chodníků. Komise na ně budou mít k dispozici 300 tisíc korun na rok. Stačit to bude sice jen na vysprávky, i tak to ale předsedové komisí oslavují.

Dosud každá městská čtvrť dostávala na drobné opravy v ulicích jen 150 tisíc korun na rok. Noví radní k tomu svým posledním rozhodnutím tento týden přidali 300 tisíc korun určených jen na chodníky.

„Lidé v komisích nejlépe znají konkrétní lokalitu a vědí, co obyvatele v daném místě tíží. Zároveň si ale komise budou muset zvyknout na to, že každý rozpočet je omezený, a samy budou muset rozhodnout, které akce jsou nejdůležitější,“ řekl první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

Sedmadvacet komisí městských částí dostane od radnice na chodníky celkem osm milionů korun. Zástupci městských částí si opravy sami objednají a hotovou práci budou i přebírat. „Budou tak mít možnost kontrolovat kvalitu provedené práce,“ dodal Vlach.

„Je to perfektní zpráva. U nás je na chodnících pořád co opravovat,“ raduje se předsedkyně komise městské části Slavonín Danuše Boková.

Její kolega z Černovíra se těší, že větší pravomoci komisí opravy chodníků urychlí. „Dosud jsme si vždycky museli podat žádost, kterou schvaloval Odbor dopravy. Teď bude celý proces kratší,“ myslí si předseda černovírské komise Ladislav Řoutil. Kromě osmi milionů, které svěří přímo komisím městských částí, bude olomoucká radnice letos investovat do oprav silnic, chodníků a veřejného osvětlení dalších 20 milionů korun.

Nových chodníků a pouličních lamp se dočkají například obyvatelé Polívkovy a Mozartovy ulice, cesty pro pěší se budou opravovat v ulicích Erenburgova, Lazecká či Dolní novosadská. Opravy budou pokračovat na třídě Svobody, povrch silnice a chodníky se budou měnit v Krokově ulici v Holici aměsto opraví také křižovatku ulic Foersterova a Hněvotínská.

Kromě pouličních lamp vymění město na několika místech také semafory. Je mezi nimi i vůbec nejstarší fungující signalizace na křižovatce ulic Komenského a Husova v lokalitě U Bristolu.

„Jedná se takřka o technický unikát, celá světelná signalizace je několik desítek let stará. Náhradní díly, které se v současnosti velmi špatně shánějí, totiž pocházejí ještě z dob socialismu a Rady vzájemné hospodářské pomoci,“ upřesnil náměstek Ivo Vlach.

Rekonstrukcí projde i špatně fungující semafor na křižovatce ulic Chválkovická a Roháče z Dubé. „V rámci ní se vyřeší signalizace i na křižovatce ulic U Podjezdu a Pavlovická, čímž zlepšíme průjezdnost tohoto úseku,“ dodal Vlach. Do obnovy semaforů město Olomouc letos investuje dva miliony korun.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme