Prohlédnout si letadla? Turisté v Olomouci mají smůlu

Letecké muzeum Olomouc bude mít zavřeno pravděpodobně až do konce letošní sezony

3. 8. 2011 | 10:00

Olomouc - Vidět leteckou techniku včetně vojenských letounů, motorů a agregátů, letecké školní pomůcky, přístroje a pilotní výstroj, ale i simulátory a trenažéry je pro letošní sezonu v Leteckém muzeu v Olomouci nemožné. Hangáry u  neředínského letiště jsou pro návštěvníky uzavřené od konce května, a jak to tak vypadá, brány areálu se opět otevřou snad až na konci turistické sezony.
Letecké muzeum Olomouc se návštěvníkům otevřelo po zimní přestávce posledního dubna letošního roku. Za necelý měsíc se však opět uzavřelo. „Chtěli jsme se tam jít podívat i se synem a vnuky, kteří k nám přijeli na návštěvu až z  Čech. Bohužel jsem na internetových stránkách viděl, že je muzeum z technických důvodů zavřené. Je to škoda. Sotva to před rokem otevřeli, už mají nějaké problémy,“ povzdechl si Marcel Filip z Olomouce.
Jako hlavní důvod uzavření uvádí vedení města a mluvčí muzea technické obtíže. Jde o stěhování exponátů do druhé haly. „Chtěli jsme vše mít přestěhované již před zahájením letošní sezony, což nám nevyšlo. Je to nejen technicky velice náročné. Ani stav druhé haly není příliš uspokojivý. Takže realita je taková, jaká je,“ shrnul Tomáš Kelnar, mluvčí Leteckého muzea Olomouc. Sdružení, které se stará o veškerý chod muzea, chce přemístit kromě současné expozice do sousedního většího hangáru číslo 82 i nedávno přivezený prototyp letounu L-610M, který sem přepravili z Kunovic. „Stěhování letounu je taktéž velice náročné. Stejně jako u převozu jde u  přemístění do haly o centimetry. Prozatím vymýšlíme možnosti, jak jej do větší haly dostaneme. Jde také o peníze,“ podotkl Kelnar s tím, že v menší hale, kde mohli návštěvníci obdivovat vystavené předměty dosud, chtějí zřídit dílnu a restaurátorské zázemí.
Současně dodal, že by byli všichni rádi, kdyby se muzeum podařilo otevřít ještě letos. Stejně tak v zpřístupnění věří i vedení města. „Byli bychom rádi, kdyby na Letecký den, který bude v září, mohli příchozí navštívit také muzeum,“ uzavřel Ivo Vlach, náměstek olomouckého primátora.

Olomoucký deník | 3.8.2011 | rubrika: Olomoucko | strana: 3 | autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme